Търговските вериги рекетират българските производители

8312
Търговските вериги рекетират българските производители

Търговските вериги у нас изстискват докрай производителите ни, даже отвъд позволеното и не допускат до рафтовете си малките и средни производители.

Това заяви днес председателят на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов по време на среща на ръководството и представители на организацията с икономическия министър Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Всичко това води до ситуацията, при която у нас внасяме 70% от хранителните си продукти отвън, което е срамно и недопустимо положение за страна, която може да изхранва половин Европа, продължи Луканов. Банките не кредитират - пари няма, но има ОП "Конкурентоспособност", която е интересна за малкия и средния бизнес, каза той. Предлагаме на правителството създаването на тържища и пазари и може би те ще бъдат сериозна пазарна алтернатива на големите търговски вериги. Предлагаме и законови промени в Закона за защита на конкуренцията, за да бъде защитен малкият и среден бизнес, изрази той становището на организацията, която оглавява. На срещата са и другите членове на ръководството на съюза Христо Друмев, Пламен Грозданов, изпълнителен директор, Кънчо Стойчев и др.

Малкият и средният бизнес е гръбнакът и на пазарната икономика, и на демокрацията у нас, което е всеобщо прието правило. Днес сме особено разтревожени от неговото състояние и от масовите фалити в този сектор, заявиха от ръководството на "Произведено в България". Очевидна е връзката и между малкия и средния бизнес и безработицата, смятат те. Според тях каузата е развитие на българското производство, а битката, която са повели е само за едно - да има правила.

Съюз "Произведено в България" обединява 228 индивидуални члена, колективните са в браншови съюзи и имат представители от 14 области на икономиката, заяви изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов. 6 млрд. лв. е годишният оборот на фирмите - членове на структурата, основно от малкия и среден бизнес, а съюзът има представителства в 24 района на България, каза той.

Ще подпишем споразумение между Министерството на икономиката и съюза за вашата добра инициатива "Произведено в България", заяви в отговор министър Делян Добрев. Темите са добре подбрани на този форум, защото вярваме, че точно малкият и среден бизнес трябва да има сигурност у нас, каза той. Според него по-важен е въпросът как ние можем да допринесем за по-добрата пазарна среда за този бизнес. Ние трябва да гарантираме и законово пазарната среда и конкуренцията, които да дават защита на малките и средни производители у нас, продължи Добрев. До края на месеца или до 30 дни Министерството на икономиката ще внесе тези изменения за разглеждане в МС.

ОП "Конкурентоспособност" бе моят първи приоритет като министър. Структурата там и процедурите бяха преструктурирани, за да станат по-ефективни, припомни министърът. Там създадохме единно звено, обединихме две структури, издадох заповед да се спазват стриктно сроковете, за да може средствата най-бързо да стигнат до малкия и среден бизнес, допълни той. Нашият анализ показва, че разплатените средства до края на март са едва 9.22%, което не е задоволително за една програма от над 1 млрд. и 100 млн. евро., е констатацията на министъра.

Търговските вериги регистрират свръхпечалба, а нашите производители губят, фалират и остават без работа, посочи в изложението си членът на ръководството на съюза Кънчо Стойчев. Веригите не искат закон, който да регулира тази сфера, макар че техните доставчици силно настояват за това, подкрепи колегите си от "Произведено в България" представителят на бизнеса Кирил Вътев.

На тържищата, ако ги създадем, големите търговски вериги няма да могат "да извиват ръцете ни" така, както правят сега, купувайки директно от производителите, продължи констатациите си по време на срещата с икономическия министър Лукан Луканов. Той изрази опасения, че ако нещата вървят по този начин, както е сега, скоро търговските вериги ще придобият до 80% от пазара на дребно и тогава ще стане страшно, подчерта той.

Нямаме друг пазарен отговор на този "феномен", освен създаването на тържища и пазари на български стоки, категоричен е Луканов. Другият голям бич за българския производител са т.нар. прекупвачи, които реализират огромни печалби без да влагат нищо, продължи коментара си той. Според него дори и промяната в Закона за защита на конкуренцията няма да реши изцяло проблемите и затова от Съюз "Произведено в България" скоро ще предложат на правителството план за действие, ако държавата разбира и иска да защити своето родно производство.

Редактор: Сияна Любомирова

Българските производители масово не пишат Made in Bulgaria

Българските производители масово не пишат Made in Bulgaria на етикетите на продуктите, които предлагат. Това каза пред журналисти в Пар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика