Украйна: Русия саботира зърнения коридор, така цените на храните са по-високи

4507
Украйна: Русия саботира зърнения коридор, така цените на храните са по-високи
Снимка: iStock

Блокирането на украинските пристанища от страна на Русия предизвика световна продоволствена криза. Тя бе частично преодоляна през юли, когато ООН и Турция посредничиха за споразумение за зърното, което принуди Русия да деблокира три пристанища в Одеска област за товарни кораби, превозващи агропродукти.

Черноморската зърнена инициатива, както е официалното ѝ наименование, беше удължена през ноември с още 120 дни и подлежи на подновяване през март. Междувременно се твърди, че Русия е провалила успешната сделка, която позволи на Украйна да изнася над 6 млн. тона селскостопански продукти месечно, доближавайки се до цифрите от 2021 г. Като част от сделката корабите, влизащи и излизащи от украинските пристанища, трябва да преминават през инспекция от украински, руски, турски и наблюдатели на ООН на Босфора.

На 15 февруари министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков обвиниха Русия, че саботира инициативата, като умишлено забавя проверките. Според съвместното изявление повече от 140 кораба чакат за инспекции, като някои от тях са на опашката повече от месец.

Министърът на земеделието Николай Солский заяви пред Kyiv Independent, че Русия е намалила броя на инспекциите наполовина. В резултат на това през януари Украйна е транспортирала само 5,5 млн. тона селскостопански продукти, вместо достигнатите през октомври 6,9 млн. тона, допълва Солский.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин сигнализира за нежеланието на Москва да поднови инициативата, освен ако не бъде освободена от санкциите, засягащи износа на селскостопански продукти.

Попитан от Kyiv Independent каква беше динамиката на износа на селскостопански продукти след началото на пълномащабната инвазия на Русия и как се промени в сравнение с предходната година, Николай Солский отвърна: "Най-лошият ни месец беше март, когато изнесохме около 330 000 метрични тона (селскостопански) продукти. Средно преди войната изпращахме по 5-6 милиона метрични тона зърно на месец. Започвайки от март, износът се увеличаваше всеки месец. През август беше добавена Черноморската инициатива за зърно, с посредничеството на турците и ООН".

"През септември-октомври достигнахме големи обеми - около 6,9 млн. метрични тона на месец (от целия износ на селскостопански продукти), което е нормално за Украйна. Но това не е показател, защото изоставахме от графика почти половин година и имахме големи пренесени запаси от миналата година. Разбира се, това започна да оказва натиск върху пазара още от първия месец и продължи да го прави и през есента. След това през есента имаше прекъсвания, защото, помните, имаше проблем с разширяването на зърнения коридор", припомни той.

През декември износът започва да спада, а през януари намалява, защото зърненият коридор започва да работи "лошо", казва министърът. "Руснаците започнаха да инспектират само половината от необходимите кораби в Босфорския проток. През януари превозихме 5,5 млн. тона селскостопански продукти", допълва той.

Всичко това има пряко въздействие навсякъде по света, защото е налице по-малко предлагане на зърно. "Блокирането на зърнения коридор е един от факторите, които водят до повишаване на цените в световен мащаб", заяви министърът.

Какво може да се направи? "На първо място, лидерите на Украйна, министерството и преговарящите да общуват с ООН, Турция и всички останали партньори, за да се опитат да разрешат ситуацията", отвърна Солский.

Междувременно се работи и по въпроса за второто поредно разширяване на коридора за зърно - все още това не е официално.

ОЩЕ: ООН: Зърнената сделка е в трудна ситуация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през април

Икономисти убедени, че България ще извърви пътя си към Еврозоната

Много по-скъп ток: Енергийният министър "нещо се е изпуснал", твърди експерт

Кабинетът "Главчев" ще обсъди изпълнението на бюджета

Остра реакция на Пекин след като САЩ вдигнаха митата на китайския внос

Държавният резерв спечели дело в съда на ЕС срещу петролни компании

Александър Гагов: Конкурси като ФАРА поставят рекламния бизнес под светлините на прожекторите

Запасите от пшеница в държавните складове на Индия достигнаха 16-годишно дъно

Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от правителството, а само от закона

Бивш социален министър за пенсиите: Буря в чаша вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика