"Умният" телевизор и смартфонът изместиха по популярност лаптопите и таблетите

1183
"Умният" телевизор и смартфонът изместиха по популярност лаптопите и таблетите
Снимка: Thinkstock/Guliver

През 2016 година свързаният телевизор и смартфонът „изядоха“ лаптопа и таблета. Те са №1 и №2 в класацията „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси, България. Лаптопите изпаднаха от топ 3, изместени от пералните, а таблетите не са сред най-търсените стоки след като бяха на 9-та позиция през 2015 г. Очевидно, свързаният телевизор и смартфонът вече са най-важните устройства за българите.

Друг интересен тренд е спадът на средната цена на най-търсената потребителска електроника. Основните причини за това са две. На първо място, производителите предлагат по-евтини модели благодарение на развитието на технологиите и на иновациите. Втората причина е, че българите не желаят да харчат големи суми за устройства, които ще бъдат остарели след 2-3 години. Например, през последната година хората кандидатстваха за потребителски кредити за покупка на телевизори на изплащане на стойност 540-590 лева, докато през 2015 година сумата беше 970-1 020 лева. Цената на най-търсените смартфони също отбеляза сериозно понижение от 1 300-1 400 лева през 2015 г. до 490-540 лева през 2016 г.

Целта на класацията „Топ 10 на изплащане” е да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси, България за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на молбите за финансиране на покупка на изплащане на близо 383 000 стоки през 2016 година. Около 53% от тях са за 10-те най-търсени стоки.

Свързаният телевизор и смартфонът са най-важните устройства за българите

През 2016 година хората най-често кандидатстваха за покупка на изплащане на смарт телевизори и смартфони. Те са на първа и втора позиция в класацията „Топ 10 на изплащане“. Близо 30% от подадените молби за покупка на стоки на изплащане бяха за такива устройства и се налага изводът, че те са най-важни за българите.

Телевизорът остава най-търсената стока, купувана на изплащане. Според проведено наскоро проучване, 80% от домакинствата притежават повече от едно, а 40% - над три такива устройства. Победителят в „Топ 10 на изплащане“ за 2016 година е следван много близо от смартфона, като разликата е едва 1 900 молби.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България това са най-популярните устройства, тъй като хората ги ползват ежедневно, за да се информират и забавляват. През модерен телефон, те четат и постват в социалните медии, играят, обменят съобщения с приятели или проверяват пощата си. Смарт телевизорите се използват за гледане на онлайн видео клипове и филми, слушане на музика, играене на видео конзоли, браузване в интернет, слушане на IP радио и така нататък.

Българите не възприемат таблета като удобно устройство за тези цели и затова той изпадна от класацията. Очаква се лаптопите, които бяха №2 през 2011 година, да станат нишово устройство, също като стационарните РС, и да се използват основно за работа.

Хората не желаят да харчат за устройства, които ще остареят след 2-3 години

Друг интересен тренд е спадът на средните цени на най-търсените свързани устройства. Например, телевизорът – победител през 2015 година струваше 970-1 020 лева, а новият лидер в класацията е на цена 540-590 лева. Смартфонът също е по-евтин. Най-търсеният модел през 2016 година струва 490-540 лева, а през 2015 година хората кандидатстваха за 1 300-1 400 лева за финансиране на покупката на такива устройства. Цената на лаптопите се понижи с 200 лева до 450-500 лева.

Обяснението за този тренд е бързото развитие на технологиите. Производителите всяка година представят нови модели с полезни функции на разумна цена. Затова хората по-често сменят телевизора и смартфона си, желаейки да се възползват от предимствата на модерните устройства. Те търсят най-доброто съотношение цена-качество и не харчат много пари за техника, която ще бъде морално остаряла след 2-3 години.

Добър пример за такава разумна покупка е най-търсеният модел телевизор. Победителят е 32 инчов смарт телевизор. Той е HD Ready с резолюция 1 366х768 и има вграден Wi-Fi модул, което позволява лесна връзка с домашната интернет мрежа. Най-търсеният смартфон е на цена 490-540 лева и има всички важни за потребителите функции: голям 5,2 инча екран, поддържа 3G и 4G мрежи, има силен процесор, Wi-Fi модул, GPS и така нататък.

По-скъпа бяла техника

Ремонтът на дома е най-честата причина за теглене на потребителски кредит у нас

Ремонт на дома и обединяване на задълженията са двата най-чести мотива на българите да изтеглят потребителски кредит. Малко изненадващо...

Обратно на свързаните устройства, най-търсената бяла техника, купувана на изплащане е по-скъпа. Българите харчат повече пари за хладилници, перални и готварски печки. Например, най-желаният хладилник е по-скъп с повече от 45% в сравнение с победителя през 2015 година и е на цена 590-640 лева.

Обяснението за това е, че цените в този сегмент не се променят толкова чувствително в сравнение с телевизорите и ИТ устройствата. В същото време българите осъзнават, че това е техника за дълготрайна употреба и са готови да похарчат повече пари.

По-комфортни спални

Друга група продукти, която отбелязва чувствително повишение на средните цени е обзавеждането за спалня. През 2015 година хората кандидатстваха за финансирането на такива стоки на стойност 700-750 лева. През 2016 година цената е 1 050-1 100 лева. Разликата идва от ръста на молбите за финансиране на покупката на по-скъпи матраци.

Във връзка с новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, България заяви: „Наблюденията ни показват, че българите желаят да притежават модерни свързани устройства на разумна цена. Те искат да са в крак с развитието на технологиите и да се възползват от техните предимства. Затова и ние сме фокусирани върху развитието на удобни решения за покупка, с които да помогнем на хората да реализират плановете си да притежават модерни устройства. Най-новият такъв продукт е нашата кредитна карта, която става все по-популярна и над 22 000 карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси, България се използват всеки ден.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика