Управителят на Централната банка на Русия: Нужна е икономическа перестройка

6724
Управителят на Централната банка на Русия: Нужна е икономическа перестройка
Снимка: iStock

Русия трябва да намали десетилетната си зависимост от износа на суровини и да стимулира частните предприятия, за да избегне завръщане към технологичното изоставане спрямо Запада, както по времето на СССР. Това става ясно от думите на управителя на Руската централна банка Елвира Набиулина, по време на икономически форум, проведен днес.

След като Западът наложи най-тежките санкции в съвременната история на Русия, за да накаже президента Владимир Путин за войната в Украйна, руската икономика се изправя пред най-голямото си свиване от годините след падането на Съветския съюз през 1991 г., предава Reuters.

Централната банка на Русия прогнозира по-ниска инфлация от очакваната

Централната банка на Русия понижи прогнозата за инфлация в Русия за 2022 г. до 14-17% от 18-23%, като се очаква тя да достигне 5-7...

На Елвира Набиулина, смятана за един от последните икономически либерали в руската политика, беше възложено да управлява икономика на стойност 1,8 трлн. долара в условия на санкции.

На годишния Петербургски икономически форум, Набиулина призова за структурна "перестройка" на икономиката.

"Всички се страхуват, че икономическа перестройка в условия, когато сме лишени от обичайния си достъп до технологични източници, ще доведе до деградация. Всеки иска да избегне това. Разбира се, трябва да постигнем модернизация, но как? За да не се връщаме към времето на СССР, трябва да погледнем частния бизнес с нови очи.", казва Набиулина на Петербургския икономически форум.

Тя подчерта, че без частния бизнес няма да има технологично развитие в Русия. „Това не е въпрос на данъци или финансиране на проекти от бюджета, а е свързано с развитието на частната инициатива. Ако се позволи нейната проява, тогава ще има развитие на технологиите, иновациите, и това, което наричаме „модернизация“.“, заключи управителят на Централната банка, цитиран от РИА.

Централната банка на Русия: Доларът и еврото губят тежест като световни резервни валути

Руската централна банка заяви във вторник, че ролята на долара и еврото като глобални резервни валути ще отслабне. Причините са пр...

Набиулина, която управлява централната банка от 2013 г., някога е била наставлявана от един от най-видните руски икономисти на свободния пазар, Евгений Ясин. Тя в никакъв случай не е първият руски политик, който призовава за мерки за диверсификация на икономиката.

Тази нужда обаче стана по-неотложна поради санкциите. Новата икономическа изолация на Русия беше подчертана от липсата на представители на западния финансов елит на самия форум – отдавна наричан „руския Давос“.

Набиулина също призова за премахване на повечето мерки, чиято цел е контрол върху капитала, въведени от Русия в отговор на санкциите. Тя обаче добави, че тези, които засягат граждани на страни, считани за „неприятелски“ от Москва, могат да бъдат премахнати, само ако ответната страна също премахне наложените срещу руски граждани санкции.

Набиулина добави, че няма да се налага забрана руснаците да държат банкови сметки в щатски долари или други чуждестранни валути.

Владимир Путин: Слава богу, че някои чуждестранни компании напуснаха Русия

Президентът Владимир Путин каза в четвъртък, че се радва, че някои чуждестранни компании са напуснали Русия, защото местният бизне...

Още: Новата икономика на Русия: Беларус изпревари Германия по износ на стоки за руския пазар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com