Увеличават се необразованите хора, пазарът на труда се задъхва

5950
Увеличават се необразованите хора, пазарът на труда се задъхва
Снимка: БГНЕС

14% от хората между 15 и 64 г. у нас са с основно и по-ниско образование. Това означава, че над 460 хил. българи от активното население са завършили в най-добрия случай осми клас, което "затруднява мобилността на тази група на пазара на труда и възпроизвежда бедност", посочват от социалното министерство. А това всъщност е увеличение спрямо 2013 година - със 70 хил. души. В Северозападния регион всеки пети е без средно образование и в момента не учи нищо. Почти същият е делът на ранно напусналите училище и в Северния централен район - 18 на сто, посочи в. "Сега".

Това са част от констатациите на социалното министерство в проекта на план с краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза у нас. Той е публикуван за обществено обсъждане без мотиви и трябва да бъде одобрен от кабинета.

СБ: Трябва ни по-производителен труд, за да се справим с негативите на кризата

По-високият растеж на производителността в България може да смекчи икономическото влияние на демографските промени. Това се казва в док...

Заложените мерки всъщност са програмите на министерствата на труда, на здравеопазването, отбраната, културата и прочие, както и мерките по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Планът няма обща финансова обосновка. Сред мерките например е посочено изплащането на детски надбавки на 800 хил. деца, което ще струва 411 млн. лв. 81 млн. лв. има за подпомагане на деца с увреждания - средно по 25 500 деца на месец. 175 хил. лв. ще струва най-новата помощ при осиновяване на дете - предвидените средства са за 700 деца. 309 млн. лв. са планирани от НОИ за обезщетенията за бременност и раждане. За профилактични прегледи за деца до 18 г. са планирани 16.6 млн. лв. по бюджета на здравната каса.

В 17 области хората на и над 65 г. са над 20 на сто от жителите. Най-много стари хора има в областите Видин (28%), Габрово (27%) и Ловеч (26%). Положителните демографски новини от 2014 г. са лекото увеличаване на родените деца - с около 1000 до близо 68 хил., и повишаването на средната продължителност на живота до 74.7 г., или с 0.2 години за периода 2012-2014 г. Всички области обаче имат отрицателен естествен прираст, като страната ни е с най-високия за ЕС отрицателен естествен прираст - минус 5.7 промила. България води в Европа и по още един негативен демографски фактор - у нас смъртността е най-висока, 15 промила при средно около 9 промила за ЕС.

Най-оптимистичният вариант за развитието ни на Световната банка е, че до 2050 година работната ни сила ще намалее с 40%. Това означава по 0,7% свиване на БВП всяка година. Разходите заради застаряването на населението за обществено здравеопазване, дългосрочни грижи и държавната субсидия към пенсионната система ще нараснат до 4% от БВП, според данните на ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика