Ваньо Танов: Ще бъде груба грешка да се променя акцизът на цигарите сега

4562
Ваньо Танов: Ще бъде груба грешка да се променя акцизът на цигарите сега

Луксозните марки цигари ще поскъпнат, ако бъде прието предложението на независимия депутат Венцислав Върбанов за промяна в съотношението на двете ставки - процентната и специфичната, при определянето на акциза върху тютюневите изделия, предаде Дарик радио. Венцислав Върбанов е внесъл тази промяна преди разглеждането на второ четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Той предлага завишаване на санкциите за продажба на цигари без бандерол, което целяло намаляването на контрабандата. Днес предстои предложенията да се разглеждат от бюджетната комисия в парламента.

Ще бъде груба грешка да се прави в този момент подобна промяна, тъй като все още не сме анализирали как ще се отрази ограничението за пушене на обществени места върху приходите от акциза на цигарите. Това коментира директорът на Агенция Митници Ваньо Танов.

Танов: Митницата в Свиленград ще продължи да работи

Митнически пункт Свиленград ще продължи да работи, но най-вероятно ще се ръководи от София или Бургас. Това каза пред БНР директорът ...

Все още не е изследван ефектът от забраната за пушене на закрити обществени места и този процес ще се наблюдава и анализира до края на годината.

„Не е нормално да се наслагва втори проблем, без да е довършен и да има анализ по отношение на първия проблем", каза Танов.

В началото на юни шефът на митниците прогнозира спад в приходите от акциза на цигарите след въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Тогава той коментира, че през втората част на тази година в хазната вероятно ще влязат в най-добрия от финансова гледна точка вариант 100 млн. лева по-малко от акциз върху цигарите.

Танов посочи още, че пазарът на тютюневи изделия е стабилен за разлика от 2010 година, когато е бил повишен акцизът. „Действат пазарни механизми, има конкуренция между фирмите за пазарен дял и от тази гледна точка аз смятам, че е неудачно това предложение, защото ще влезем в непредвидима ситуация, която не може на този етап да бъде оценена", каза шефът на митниците.

Ваньо Танов затваря митница Свиленград

Шефът на агенция “Митници” Ваньо Танов ще иска от финансовия министър Симеон Дянков митница Свиленград да бъде закрита, пре...

Да се прави подобна промяна в настоящия момент би било груба грешка. Той припомни, че и премиерът, и финансовият министър са заявили позиции, че по отношение на акцизната политика, няма да има резки промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика