Васил Велев: След април ще се търсят по-трайни варианти за компенсиране на бизнеса

1771
Васил Велев: След април ще се търсят по-трайни варианти за компенсиране на бизнеса
Снимка: БГНЕС

След април ще се търсят по-трайни варианти за компенсиране на бизнеса. Това каза в ефира на „Денят на живо” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му след проведена среща с премиера Кирил Петков е станало ясно, че програмата за компенсиране на потребителите на електроенергия на свободния пазар, не само за бизнеса, но и  за социалната сфера, ще продължи и през месец април.

„След април амбициите са да се разработи по-траен вариант за регулиране на този проблем. Ако няма такова решение обаче, компенсациите трябва да продължат, като парите да не се вземат от бюджета, а от свърхпечалбите на електроцентралите, каквито са препоръките на ЕК”, каза още Велев. Той добави, че пазарният принцип в случая трябва да бъде оставен на страна, тъй като е неработещ.

Нинова: Искаме повече пряка помощ за икономиката в Плана за възстановяване

Искаме повече пряка помощ за икономиката ни в Плана за възстановяване, а не като кредити по финансови инструменти. Това каза вицепремие...

Велев коментира и предложението на „Булгаргаз” за поскъпване на природния газ от април с 58%. „Цените на  пазара за април са от порядъка на 260 лева за мегават част, това което се предлага за април е 180 лв. за мегават у нас- с около една трета надолу. Всичко това предвид, че само 70% от цената се определя от този пазар, другите са от тръбния газ. След това огромно увеличение цената в България през месец май не е ясно каква ще бъде, неясноти има и за април”, обясни той.

Зам.-председателят на търговско-промишлената палата Красимир Дачев коментира от своя страна, че крайният потребител е този, които ще плати сметката за предложението на „Булгаргаз”. „Ситуацията ескалира бързо. Никой не очакваше да се стигне до тук. Трябва обаче да знаем какво и с кого договаряме. Приказваме повече по тази тема, отколкото да разсъждаваме. Липсата на политическа воля и силно фрагментираният парламент не позволяват да се вземат по-крайни мерки, а само така държавата може да се успокои”, добави той.

По отношение на пазарния подход Дачев обясни, че негов привърженик беше Великобритания. „Те обаче ни оставиха с раздробен електроенергиен пазар, който махна елемента на печалбата от мащаба”, каза още той.  

Производителите у нас също изразиха притеснение от предложенията на „Булгаргаз” за поскъпването на природния газ. „Притеснени сме, защото цената на електроенергията е увеличена с около 60% спрямо миналия месец. Вероятно това предложение на „Булгаргаз”  ще се отрази и на пазара на електроенергията. Цената на газа оказва влияние върху всички останали сектори. Не знам как можем да се подготвим за подобни увеличения предварително. Това не може да се поддържа в дългосрочен план без увеличение на цените и шоково увеличение на всичко на пазара”, коментира Аннамария Аксинте, изпълнителен директор на фирма, произвеждаща индустриални газове. По думите й не е ясно в какъв размер ще бъдат компенсациите за април, както и докога ще има такива.

Лорер: Европарите вече няма да се усвояват, а ще се инвестират

Средствата по оперативните програми вече няма да се усвояват, а ще се инвестират в икономиката, за да наваксаме загубеното през последн...

„Няма никаква предвидимост за бизнес средата у нас. Нищо не можем да планираме по-рано от месец в най-добрия случай. Подкрепяхме болниците с необходимите количества, понякога за сметка на индустрията, а подкрепата от правителството се изрази в логистична подкрепа и компенсациите за електроенергията, които са на парче.

Васил Велев и Красимир Дачев бяха категорични, че необходимост от презапасяване със стоки няма. „Когато има големи разлики в цените, очевидно нещо не е наред. Няма риск обаче от изчезване на стоки от пазара”, обясни Велев. „Нямаме стресов сезон, имаме запази. Наближава и времето за новата реколта, няма предпоставка за паника”, добави Дачев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика