Вдигаме революция за гъшия дроб

5300
Вдигаме революция за гъшия дроб

Преди дни група зелени евродепутати поискаха забрана на деликатеса, за да се сложи край на „мъчението на милиони патици и гъски”. "Това е отвратителна и варварска практика", заяви в Европарламента италианката Андреа Занони. 

Евродепутати спасяват гъските

Европейски депутати се опитват да спасят гъските като поискаха забрана на производството и продажбата на гъши дроб в Европейския съюз,...

"Трябва да се уважат мненията на правозащитниците, тъй като безспорно има какво да се направи", коментира министър Найденов, но посочи, че България ще се противопостави категорично на забраната. "Страната ни е вторият производител на гъши дроб в света след Франция. В сектора работят над 5000 души, имаме завоювани пазари", каза Найденов.

Той припомни всички изисквания, които България е спазила по отношение на кокошките-носачки. "Каквото и да ни струваше, го изпълнихме и никой не каза: „Дайте да забраним кокошките-носачки". В случая конструктивното е да се предложат определени мерки, насочени към отглеждането на тези животни, но да се спре - това няма как да стане", посочи министърът.

Той ще разговаря по въпроса с френския си колега в сряда. "При положение, че и най-силната страна в аграрния сектор в ЕС – Франция, би била засегната, смятам, че няма да позволи това нещо да стане", каза още министърът.

В момента пет държави от ЕС произвеждат гъши дроб - Белгия, България, Испания, Франция и Унгария. В останалите 22 страни от ЕС производството на гъши дроб е забранено, но не и вносът и продажбата му.

За да се произведе гъши или патешки дроб според изискванията на пазара, птиците се хранят насилствено посредством пневматични тръби. Често се оставят в малки клетки, които не им позволяват движение.

Миналата година у нас са отгледани 5,5 млн. гъски.
Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика