Войната върна руската икономика с 4 г. назад

8810
Войната върна руската икономика с 4 г. назад
Снимка: Getty Images

Войната на Владимир Путин в Украйна върна руската икономика с четири години назад само за първото пълно тримесечие след инвазията и я постави на пътя на рекорден спад.

Икономиката на Русия, която беше набрала скорост в началото на 2022 г., премина към свиване през второто тримесечие от годината. Данните, които трябва да бъдат представени официално в петък, ще покажат, че брутният вътрешен продукт е намалял за първи път от повече от година насам - с 4,7% на годишна база, според средната прогноза на 12 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

"Икономиката ще прекъсне четиригодишен растеж, като през второто тримесечие ще се върне към размера си от 2018 г. Очакваме свиването да се забави през четвъртото тримесечие, като по-хлабавата парична политика ще подкрепи търсенето. Все пак икономиката ще загуби още 2% през 2023 г., тъй като европейската енергийна забрана ще потисне износа", казва Александър Исаков - икономист за Русия.

Руската икономика се разпада: 9 развенчани мита на Путин за ефектите от санкциите

Пет месеца след началото на руската инвазия в Украйна много политици и коментатори все още не разбират икономическите измерения на войн...

Ударните световни санкции заради войната нарушиха търговията и парализираха редица индустрии. Въпреки че спадът на икономиката засега се оказва много по-малък от първоначалните опасения, централната финансова институция в Москва смята, че той ще се влоши през следващите тримесечия, и не разчита на възстановяване преди втората половина на следващия 12-месечен период.

"Кризата се движи по много плавна траектория", споменава Евгений Суворов - водещ икономист за Русия в CentroCredit Bank. "Икономиката ще достигне най-ниската си точка в най-добрия случай до средата на 2023 г.“.

Централната банка на Русия предприе действия, за да се пребори със сътресенията на пазарите и с движението в курса на рублата, като въведе капиталов контрол и рязко повиши лихвените проценти. Така настъпи достатъчно спокойствие, за да може много от тези мерки да се отменят. Добивът на петрол се възстановява, а разходите на домакинствата потвърждават показателите за стабилизиране.

Фискалните стимули и многократните кръгове на финансово облекчаване през текущите месеци започнаха да действат допълнително, притъпявайки въздействието на световните санкции, пише Bloomberg.

Кремъл: Предполагаемият фалит на Русия е пълна лъжа и самореклама на Запада

Данните за предполагаемия фалит на Русия са абсолютна лъжа и самореклама на западните страни, целяща да убеди населението на ЕС и САЩ в...

Реакцията на Москва осигури по-меко приземяване на икономиката, за която анализаторите очакваха, че ще се свие с 10% през второто тримесечие. Оттогава насам икономисти от банки като JPMorgan Chase&Co. и Citigroup Inc. подобриха прогнозите си и сега очакват спад на производството с едва 3,5% за цялата година.

Но „Банк России“ прогнозира БВП да се свие със 7% това тримесечие и най-вероятно с още повече в последните 3 месеца от конкретния 12-месечен период. Според прогнозите на централната банка икономиката се е свила с 4,3% през второто тримесечие.

Драмата с енергийните доставки за Европа води до нова опасност за икономиката на Русия. Месечните спадове в добива на петрол ще започнат още през август, според Международната агенция по енергетика, която прогнозира, че производството на суров петрол в Русия ще намалее с около 20% до началото на следващите 12 месеца.

"Спадът през 2022 г. няма да е толкова дълбок, колкото се очакваше през април", посочва централната финансова институция в доклад за финансовото покритие този месец. "Същевременно въздействието на шоковете в предлагането може да се окаже по-продължително във времето".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...