Всичко с парите на държавните предприятия върви по план, казва Даниела Бобева

34653
Всичко с парите на държавните предприятия върви по план, казва Даниела Бобева
Снимка: БГНЕС

Наредбата за равномерно разпределение на парите на държавните дружества в няколко банки се изпълнява по план. Крайният срок за отговор на изискванията беше осми декември, но все още има анализ на данните за изпълнение и затова няма официално съобщение. Това каза вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева по време на представянето на състоянието на българската икономика по време на последната половин година, откакто кабинетът Орешарски е на власт.

До 4 декември публично трябваше да бъдат оповестени съответните публични обяви за избор на банки от страна на съответните държавни предприятия. Мярката за диверсификация на парите на държавните предприятия с над 50% държавно участие засяга 234 компании.

Нещата около парите на държавните предприятия зациклиха

Крайният срок, в който трябваше да бъде обявено кои държавни предприятия с над 50% държавно участие имат прекалено голяма концентрация ...

Според данните на Даниела Бобева към края на ноември нетните експозиции на държавните дружества в една банка са намалели от 47,05% към края на март до 22,67%. Това се отнася до над 76% от дружествата. „В момента няма банка с по-голяма нетна експозиция”, допълни вицепремиерът. Тя отказа да коментира конкретни имена на банки. 

Нетната експозиция на едно предприятие към една банка представлява разликата между паричните средства на дадено предприятие, които се държат по сметка в определена банка и всякакви видове заеми, получени от същото предприятие от тази банка.

Вицепремиерът каза, че е имало проблем с тълкуването на нормите – управителите на държавните предприятия не са били наясно дали трябва да действат по Закона за обществените поръчки или друга норма при избор на банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика