Въпреки кризата все повече хора купуват имоти

7347
Въпреки кризата все повече хора купуват имоти
Снимка: iStock

Въпреки кризата все повече хора у нас инвестират в недвижи имоти. Сделките с имоти в България нарастват с близо 19% на годишна база през третото тримесечие на тази година, сочат данните на Агенцията по вписванията.

В периода юли – септември са вписани общо 67 328 продажби на имоти. Това е ръст от 18.79% спрямо същия период на миналата година, когато вписаните сделки достигаха 56 675 броя.

Продажбите нарастват с близо 10% и на тримесечна база. За сравнение, в периода април-юни тази година, вписаните сделки с имоти възлизат на 61 289 броя.

Топ 10 по продажби

Най-много продажби през третото тримесечие традиционно се отчитат в София – 8 732 броя. Това е ръст от 25% на годишна база. На тримесечна база обаче се регистрира забавяне, тъй като през предходното тримесечие сделките в София наброяваха 9736 броя.

Вторият най-активен пазар на имоти е Пловдив. Вписаните продажби за разглеждания период достигат 4 664 броя, която е ръст от малко над 19% на годишна база. И тук има леко отстъпление, тъй като през предходното тримесечие броят на вписванията възлизаше на 4892 броя.

Варна допълва челната тройка с 4 280 броя вписани продажби. Това е ръст от 20% спрямо същия период на миналата година. На тримесечна база се наблюдава повишение, тъй като през второто тримесечие сделките наброяваха 3914 броя.

Несебър изглежда предпочитано място по родното Черноморие, тъй като броят на сделките с имоти се конкурира с този в Бургас. През третото тримесечие в Несебър са вписани 2 572 броя продажби, което представлява ръст от 84.5% на годишна база. На тримесечна база увеличението също достига внушителните 65%, тъй като в периода април-юни сделките са наброявали 1554 броя.

Сделките с имоти в Бургас достигат 2 519 броя през третото тримесечие, което представлява повишение от 36% на годишна база. През предходното тримесечие, вписаните продажби са възлизали на 2045 броя.

Продажбите на имоти в Русе възлизат на 1510 броя, като нарастват с 14% на годишна база. През предходното тримесечие, броят на вписаните сделки е достигал 1472 броя.

Цените на жилищата с рекордно поскъпване за последните 12 г.

Цените на жилищата в България отчетоха рекордно поскъпване за последните 12 години, сочи справка на Actualno.com в данните на Националн...

Вписаните продажби в Стара Загора през третото тримесечие достигат 1 406 броя. Това е ръст от 6.5% на годишна база. В периода април-юни сделките са възлизали на 1440 броя т.е. на тримесечна база се наблюдава забавяне на пазара на имоти на местна почва.

Челната десетка се допълва от Плевен (+6.5% на годишна база до 1297 броя сделки), Пазарджик (+14% до 1221 броя) и Сливен (+27% до 1113 броя).

Ипотеки

Броят на вписаните договорни ипотеки в страната нараства с 18% на годишна база през третото тримесечие до 8 907 броя, сочат данните на Агенцията по вписванията. Най-много договорни ипотеки са вписани в София – 3028 броя. Варна и Пловдив допълват челната тройка със съответно 894 броя и 875 броя. Изтеглихме жилищни заеми за близо 2 млрд. лева само за година

Жилищното кредитиране в страната расте с 16.2% на годишна база, достигайки сумата от 13.513 млрд. лева към края на месец септември, сочат данните на Българската народна банка. Именно благоприятните перспективи за пазара на жилищата у нас са в основата на високия годишен ръст, става ясно от последната макроикономическа прогноза на БНБ.

„Увеличаващото се търсене на потребителски и особено на жилищни кредити в условията на продължаващо възстановяване на икономическата активност и благоприятни перспективи за пазара на жилища, запазващите се на ниски нива лихвени проценти и облекчаването на кредитните стандарти от страна на банките ще допринасят за ускоряването на годишния растеж на кредита за домакинства.”, пише в прогнозата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com