Въвеждат нова регулация за онлайн търговията, вдигат глобите за нарушения

10215
Въвеждат нова регулация за онлайн търговията, вдигат глобите за нарушения
Снимка: iStock

Нова регулация за онлайн търговията у нас предвижда редица промени, включително по-сериозни глоби за търговците, нарушаващи правилата, промяна в начина, по който потребителите получават информация, както и забрана за фалшивите отзиви и ревюта в онлайн платформите за търговия. Освен това, за първи път ще могат да се налагат санкции върху процент от оборота, реализиран не само у нас, но и в други страни членки на Европейския съюз. Предстоящите промени в Закона за защита на потребителите вече получиха зелена светлина на първо четене от комисиите в Народното събрание.

„Когато говорим за този законопроект, трябва да отбележим, че има три основни момента”, посочва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Bg On Air, става ясно от публикация на официалния сайт на КЗП.

„Първият е онлайн средата и промените, които настъпват в нея. Имаме задължение за оповестяване на критериите, по които се осъществява класирането при търсенето на определени продукти в онлайн платформите за тяхната продажба.”, казва Маргаритов.

„Законът предвижда тези критерии да бъдат посочени в онлайн платформата или интернет магазина. Класирането означава, че тези оператори трябва да информират потребителите за начина на подреждане на различните видове стоки. Например – според броя на закупени телевизори, в зависимост от цената – от ниска към висока или обратно. Всичко това трябва да бъде описано. Потребителят трябва да знае защо на първо място му излиза търговецът ”А” или търговецът „В”.”, обяснява той.

По думите му, друг изключително важен въпрос е дали става дума за търговец или за частно лице.

„Ние и преди сме коментирали как потребителите, пазарувайки в големи интернет платформи, се заблуждават, че купуват от еди-коя си фирма, а впоследствие се оказва, че са закупили стоката от физическо лице и техните основателни претенции за рекламация при дефект не могат да бъдат уважени, тъй като в действителност по отношение на физическите лица нашият закон не се прилага.”, казва Маргаритов.

„Тук задължението на тези администратори ще бъде да информират много ясно и категорично потребителя дали лицето, което предлага въпросната стока, е търговец или не е и тогава вече на базата на цялата останала информация, с която потребителят разполага, преди да реши да си купи, той ще знае, че ако се получи някакъв проблем, ще бъде защитен в по-голяма или в по-малка степен.”, казва председателят на КЗП.

Какви стоки пазаруваме онлайн най-често?

Онлайн пазаруването в България нараства с бързи темпове, като дрехите, обувките и спортните артикули са стоките, които българските потр...

По думите му, отзивите в платформите за търговия трябва също да бъдат подредени и търговецът да гарантира за тяхната автентичност. Задължение на търговеца ще бъде да докаже пред КЗП при проверка как тези ревюта са намерили място в неговата платформа за онлайн търговия.

„Тоест, че този който е написал отзива, е автентичен потребител, не някакъв робот и съответно, че такава сделка за покупка е извършена, за да може коментарът за продукта да бъде действителен.”, казва Маргаритов.

По-високи глоби

Проектът на нов Закона за защита на потребителите предвижда по-високи глоби.

„Всичко това, което коментирахме до момента, ще се третира като нелоялна търговска практика, а законът предвижда вече по-висок размер на санкциите.”, казва Димитър Маргаритов.

Така например, ако търговец наруши изискванията как и по какъв начин да обявява цената на продаваната стока, законопроектът предвижда двойно увеличение на глобата за виновните лица от настоящите „200 до 1500 лева” на „300 до 3000 лева”, докато санкциите за едноличните търговци скачат „от 300 до 5000 лева” на „500 до 5000 лева”, става ясно от проекта за изменение и допълнение на закона, публикуван в портала strategy.bg.

КЗП: Завишават изкуствено цени преди празници

Периодът след „Черен петък“, преди Коледните празници и началото на зимния туристически сезон е времето с най-голямото потр...

„В тези текстове се говори и за едни конкретни санкции, които са част от оборота на търговците. Разбира се, че размерът на санкцията трябва да има и своя възпиращ ефект, а максимумът на санкция, която може да бъде наложена за така наречените от закона "широко разпространени нарушения" и такива със съюзно измерение, достига до 4% от годишния оборот във всички държави-членки, в които търговецът и свързани с него лица извършват своята дейност.", казва Маргаритов.

"Това е вторият важен момент в този закон. За първи път се въвежда правна фигура, която обединява усилията на контролните органи на повече от една държава-членка на Съюза в установяването на трансгранично нарушение на потребителското законодателство с голям мащаб.”, посочва председателят на КЗП.

Предвиден е и максимален таван на тази санкция при липса на информация за реализираните обороти. Когато няма информация за оборота, реализиран от търговеца през предходната финансова година във всяка една от държавите-членки, където практикува координирано действие в нарушение с разпоредбите, се налага имуществена санкция в размер от 200 000 лева до 3 920 000 лева, става ясно от проекта за изменение и допълнение на закона.

По думите му, третият важен момент в този законопроект е въвеждането на Директивата за така наречения „двоен стандарт“ при предлаганите на пазарите на Европейския съюз стоки.

„Искам да подчертая, че до голяма степен това е българска кауза. Нещо, което беше поставено като проблем и прието единодушно от държавите-членки на ЕС по време на българското председателство през 2018 година. Изработи се Директива и вече го виждаме в националното законодателство, за да няма двойни стандарти“, добавя Маргаритов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика