Заедно с БАН БОРКОР ще мисли как да поевтинее зеления ток

30455
Заедно с БАН БОРКОР ще мисли как да поевтинее зеления ток

Центърът за борба с корупцията БОРКОР ще търси помощ от експерти от Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници на БАН, за да изготви нова методика за изчисляване на зелената енергия. Антикорупционното звено се е заело да анализира начина на формиране на цената на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), чийто ток се изкупува на едни от най-високите цени, пише в. "Сега".

Целта на проекта е да изследва и посочи онези правни норми, правила и процедури, които създават възможности за развитие на корупция на различни административни равнища, финансово-икономически нарушения, влошаване на бизнесклимата, упражняване на икономически натиск, насърчаване на нелоялна конкуренция и злоупотреба с монополно положение, се казва в съобщението на институцията.

Според БОРКОР методиката за изчисляване на цената на зелената енергия не съществува като самостоятелен алгоритъм в рамките на действащата законова и нормативна уредба в сектора на енергетиката, а е налична под формата на множество разпоредби, които се прилагат и важат за всички производители на електроенергия.

Досега работата по проекта е констатирала слаби места. Екипът на БОРКОР е установил, че има допълнителни проблеми в начините на определяне на цената, което ще наложи разширяване на обхвата на проучването.

БФА: "Зелените" източници на енергия не създават дефицит в НЕК

Според направените от нас експертни изчисления ВЕИ-секторът не създава дефицит в НЕК. Това заяви председателят на Българската фотоволта...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика