Загубили сме 352 хил. хектора гори за 23 г., отчита зам.-министър

8336
Загубили сме 352 хил. хектора гори за 23 г., отчита зам.-министър

Загубили сме 352 000 хектара гори по различни причини в периода от 1990 до 2013 г. Това обясни зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Загубената дървесина от пожари за този период от време е 218 000 хектара, а от изсъхване на дърветата са 130 000 хектара.

Заместник-министърът показа на динамиката на промяната на горското покритие в страната по два проекта - единият е с европейско финансиране - "КОРИНЕ", а другият е с данни от НАСА т.нар. Global Forest watch. "По баланса по проекта "КОРИНЕ", който е за Европа, се вижда, че от 1990 до 2000 г. балансът е положителен, поради изоставянето на земеделските земи, които придобиват характер на гори. След това най-сериозната загуба на гори е около 20 000 хектара през периода 2000- 2006 г. и значително по-малка в периода от 2006 г. насам. Обща загуба по този проект на Европа е 30 000 хектара, които са 0,8 % от горската територия на страната. По проекта Global Forest watch загубата е само 8 000 хектара, убеден е Костов.

Лошото време засегнало сериозно гори край Белоградчик

На територията на Северозападно държавно предприятие имахме през изминалата година тежки природни катаклизми, каза пред журналисти до...

Според него 320 000 хектара, които са загубени, са по някакъв начин възстановени. Същевременно страни като Швейцария, Румъния и Австрия имат повече невъзстановени гори. "Имаме проблеми, отчитаме и къде са, но гората на България е устойчива и ще я има и занапред", допълни зам.-министърът. Направените сателитни снимки по проектите не отчитат растителност под 5 метра и на места вече има нова гора, информира БГНЕС.

МЗХ предлага промяна в закона, която да върне режима от 2011 г. да не могат да се изсичат малките парцели на голо, а да се работи на ниво горско насаждение. По думите на Костов това няма да отнеме собствеността на частника, нито ще отнеме правото на частника да ползва това, което има, но няма да му разреши да се изсече всичко наведнъж на голо, тъй като гората особено до населените места има много важно обществено значение.

Той припомни и мерките за борбата с незаконната сеч и контрола върху горите, които включват ограничаване на сечта в малки имоти, нужда от промени Наказателния кодекс, за да се въведат мерки като задължителен принудителен труд за системни нарушители, както и мерки, свързани с квалификацията на тези, които издават разрешителни за сеч. Важни са и промените в подзаконовата нормативна уредба, където се променя контролът за сечите, добави Георги Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com