Заради картела за горива се готви жалба до Европейската комисия

5026
Заради картела за горива се готви жалба до Европейската комисия
Снимка: БГНЕС

Ще има жалба на европейско ниво заради картел на горивата, но чак след като КЗК се произнесе има ли картел на пазара на горива. Това обявиха представители на Инициативата "Справедливи цени на горивата".

Припомняме, че обвинение за картел има към „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД. През този месец се очаква открито заседание на КЗК, на което ще бъдат представени всички доказателства, а после се очаква окончателното решение. Ако се докаже и след евентуално обжалване пред съда, че веригите са се договаряли, санкцията за тях може да стигне до 10 на сто от оборота им, реализиран по време на предходната финансова година.

Комисия в парламента ще проверява данните за картел при горивата

Народното събрание създаде комисия, която ще проверява данните за картел на пазара на горива в периода от 2008 до юли 2016 г. „З...

Като причина за готвената жалба бившият ни посланик в Русия Илиян Василев, който е част от инициативата, обясни, че през годините песимизмът е завладял като цяло хората и конкретно експертите в енергетиката. Затова и последната надежда е проблемът да бъде представен пред Европа.

Един барел петрол, струващ 50 долара, носи печалба от 30 долара като реализация на крайния продукт, твърдят от Инициативата "Справедливи цени на горивата". В подкрепа на твърденията, че в България нещата не се вършат по правилния начин, Василев извади и статистика, която отразява разликата в цената между суровия европейски петрол тип Brent и руския тип "Уралс" - за периода 2012 – 2016 година. По думите на Василев, след 2013 година има административни решения от страна на Руската федерация, с които се пренасочва по-качествения руски петрол към Азия. Става въпрос за т.нар. смес между по-тежкия западносибирски нефт и лек сибирски нефт. Василев заяви, че при тази смес отстъпката, давана спрямо цената на Brent-а, е по-малка. Отпреди три години обаче към „Лукойл Нефтохим“ течал петрол с по-високо количество сяра т.е. по некачествен петрол – заради административното решение на Русия. Тогава в Западна Европа имаше масово недоволство заради по-ниското качество на суровия петрол от Русия и предупреждения, че Москва ще загуби европейски пазари, заяви Василев.

Отново по думите на Василев при цената на входа нашата държавна администрация по традиция пресмятала 1 долар по-евтино, докато през по-голямата част от годината разликата в цената между "Уралс" и Brent е била около 4 долара – Brent-ът е бил по-скъп с толкова. Чрез т.нар. схеми за трансферно ценообразуване може да се намалява печалбата по официален път – когато няма печалба, не се плащат данъци, посочи бившият ни посланик в Русия. И добави – защо тогава „Лукойл“ направи инвестиция от 1,5 млрд. долара преди година и половина в инсталация за преработване на тежки остатъци в рафинерията в Бургас? Тази инсталация би трябвало да може да преработва нефт с високо съдържание на сяра.

За последните над 8 години рафинерията „Лукойл Нефтохим” в Бургас е отчела общо 55 милиарда лева приходи, без печалба. Веригата бензиностанции "Лукойл България" има 16 млрд. лв. приходи за последните 4 години и отново без печалба, казаха от Инициативата "Справедливи цени на горивата".

Илиян Василев вярва, че за картела на горива КЗК има достоверна вътрешна информация

Виждаме резултатите, след като тортата е изядена. Така бившият ни посланик в Русия Илиян Василев коментира сагата с картела на пазара н...

Илиян Василев обърна внимание и на цените на едро на горивата при изхода на „Лукойл Нефтохим“. Има нещо извън логиката, когато цената на едро на дизела при „Нефтохим“-а е 180 лева, а при Марешки – 173 лева, заключи бившият ни посланик в Русия. Бая майсторство трябва при обороти от милиарди да нямаш печалба, добави Василев, визирайки данни, че за последните четири години „Лукойл“ няма регистрирана официално печалба в България. Той беше категоричен – ниските данъци в България позволяват свръхпечалба. Затова Инициативата „Справедливи цени на горивата“ иска повишение на акциза за горива – за да се пълни държавната хазна, а не корпоративните. Това обаче може да стане само при строг контрол, който да не допусне поскъпване на горивата на дребно.

Като друга пречка за „нормална за българите цена“ беше посочена собствеността върху акцизните складове. Според последния секторен анализ на КЗК от 2011 година 80% от складовете са собственост на "Лукойл". Годишно губим до 1 млрд. лева от монопола в собствеността, казаха от НПО-то. Илиян Василев беше категоричен, че според техни данни един собственик контролира до 93-94% от тези складове. Когато няма шанс друг да внесе гориво на едро, за да го продаде на дребно, как да има конкурентни цени, попита риторично бившият ни посланик в Русия.

Според Васко Начев от Инициативата „Справедливи цени на горивата“ в световен мащаб в момента борбата била за т.нар. кисел нефт – черното злато с по-високо съдържание на сяра. Основни играчи, освен Русия, са Саудитска Арабия и Иран. Начев счита, че дори КЗК да накаже за картел някого, това няма да промени нещата, защото моделът на работа в България е проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика