Защо икономиката на САЩ изпреварва европейската: Мнения на експерти

4020
Защо икономиката на САЩ изпреварва европейската: Мнения на експерти
Снимка: iStock

Докато страните по света се борят да се възстановят от икономическите проблеми, причинени от пандемията, една се оказа особено устойчива. С бързо развиваща се икономика, силен пазар на труда и намаляваща инфлация, САЩ изпреварва Европа, съобщава BBC.

По отношение на БВП, САЩ отбеляза ръст от 3,3% през четвъртото тримесечие на 2023 г., далеч надхвърляйки очакванията на икономистите от 2%. Съответно са на 2,5% през годината, изпреварвайки всички други развити икономики и са на път да го направят отново през 2024 г. „САЩ се справят много по-добре от други страни“, каза Райън Суит, главен икономист на САЩ, Oxford Economics. „Изглежда, че двигателят на икономиката на САЩ продължава да бръмчи там, където се пръска при други нации.“

Статистика относно БВП може да видите - тук.

Причини, поради които САЩ превъзхожда другите нации, според експерти

Още: Къде са най-богати: БВП на София е над два пъти по-голям от средния за страната

1.Наливане на трилиони в икономиката

Когато пандемията от Covid-19 забави работния процес и социалния живот, страните трябваше да съумеят да подкрепят своите граждани стоящи у дома - включително много, които загубиха работата си или не можеха да работят. През март 2020 г. Конгресът побърза да приеме законопроект за икономически стимули на стойност 2,2 трилиона долара, давайки ги на американски работници, семейства и фирми. Последват още два законодателни акта, за да поддържат малкия бизнес на повърхността и работната сила.

Това е най-големият приток на федерални пари в икономиката на САЩ в историята. Около 5 трилиона долара са насочени към всеки - от лица, които изкарват допълнителни 600 долара седмични обезщетения за безработица - до държавни и местни транспортни агенции, лишени от пари поради липсата на пътуващи до работното място. Европейските страни имат по-стабилна мрежа за социална сигурност от САЩ и успяват да адаптират съществуващите програми, без да увеличават разходите. Но това краткосрочно предимство не може да компенсира огромната разлика в размера на стимула, предават от BBC.

Снимка: iStock

Още: Деница Сачева: Работещите бедни са около 22%

2. Гъвкав пазар на труда

Нивото на безработица в САЩ е под 4% от февруари 2022 г., което е историческо ниско ниво. И докато цените се покачват рязко, реалните заплати също се повишават. Домакинствата с ниски доходи отбелязват едни от най-силните ръстове на реалните заплати. Отчетен е и скок на производителността през 2023 г.

Джулия Полак, главен икономист в ZipRecruiter, посочва гъвкавите трудови закони, които позволяват на компаниите да съкратят работната сила в началото на пандемията. Това позволява на компаниите да се адаптират и да инвестират в нови технологии. Тя даде пример с хотели, които са съкращават работници и не наемат обратно на същите им работни места отпреди пандемията. „Те просто се промениха много. Въведоха самочекиране и мобилна технология за чекиране. Намалиха честотата на почистване на стаите, премахнаха обслужването по стаите, защото сега клиентите предпочитат да използват Uber Eats (поръчки и доставки)."

САЩ се радват на още едно предимство - способността да възобновят пазара на труда, особено чрез имиграция в момент, когато пенсионирането на поколението от бейби бума забави растежа на населението.

Още: Financial Times: Десетте тенденции, които ще зададат тона на 2024 година

3. Енергийна (не)зависимост

САЩ са нетен износител на енергия и експертите казват, че това е помогнало за силата на икономиката на САЩ. Когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г. и цените на енергията скачат, Европа е под по-голямо въздействието отколкото САЩ. Германия, основен европейски производствен център, внася голяма част от своя природен газ от Русия чрез своя тръбопровод „Северен поток“, но производителността му е ударена. По-високите цени на енергията тласкат инфлацията в Европа, което експертите наричат „двоен шок“ – пандемията и след това Украйна. Цените на газа в Европа между началото на 2021 г. и 2022 г. се изстрелват с около 20%, докато в САЩ само с 3-4%, казва Бен Уестмор, който ръководи наблюдението на икономиката на САЩ за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Той посочи, че в европейските страни се наблюдава не само по-голямо увеличение на цените, но и по-голяма склонност на бизнеса да ги прехвърля на потребителите. „И двата фактора помогнаха на инфлацията в САЩ да се намали в по-бърза степен, отколкото в много страни, особено в Европа“, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика