Завишиха поръчка на "Булгартрансгаз" с 15 млн. лв. без мотиви

3555
Завишиха поръчка на "Булгартрансгаз" с 15 млн. лв. без мотиви
Снимка: БГНЕС

Обществена поръчка на "Булгартрансгаз" е била скандално завишена с 15 млн. лева. Поръчката е за изграждане на участък от транзитен газопровод за Турция от Лозенец до Недялско. Първоначално в 10-годишния план за развитие на "Булгатрансгаз" е заложена индикативна цена за участъка от 32 млн. лв. без ДДС. Непосредствено преди обявяването на поръчката цената е завишена на 47.12 млн. лв. без ДДС без да е аргументирано защо се налага това. Това е разкрил служител на държавното предприятие пред Mediapool.

Поръчката е обявена на 16 септември, а офертите на кандидатите са отворени на 19 октомври.

"Булгартрансгаз": Газовите доставки до всички потребители в България се изпълняват нормално

Доставките от газ до всички потребители в България се изпълняват нормално. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз&l...

Бъдещият победител е избран по икономически най-изгодната оферта. Критериите за оценяване са 50% за организация изпълнението на строително-монтажни работи и 50% за цена.

Комисията по избора класира два консорциума, като и в двата участват фирми, зад които индиректно стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

На първо място е класирано дружеството регистрирано по Закона за задълженията и договорите "Лозенец-Недялско". В него влизат най-голямата строителна компания у нас "Главболгарстрой" АД и "ГБС Инфраструктурно строителство" АД на Симеон Пешов и свързаната с Пеевски и депутата от БСП Кирил Добрев "Техноекспортстрой" ЕАД. Те печелят търга с цена близка до прогнозната от 46.52 млн. лв. без ДДС.

Според източника на Mediapool никой от членовете на обединението няма опит в строителството на стоманени газопроводи високо налягане с голям диаметър (1000 мм), какъвто е предметът на поръчката, което е очевидно нарушение.

Пеевски: Нямам нищо общо със спрените поръчки

Нямам нищо общо със спрените поръчки. Всички фирми, които имам, са обявени публично. Нямам общо с тия фирми. Това заяви депутатът от ДП...

Същевременно обаче от "Главболгарстрой" заявиха, че изготвянето на планове за развитие обхващащи големи времеви периоди се залагат цени на основните материали и труд на база настоящите към момента на съставянето им. Те се изготвят съгласно идеен, а не технически проект, като едва при детайлното проектиране може да се направи реално остойностяване на обекта, уточнява  "Главболгарстрой". В официална позиция от компанията се противопоставят на твърдението, че нямат опит в строителството на газопроводна инфраструктура. Едни от първите обекти реализирани от „Главболгарстрой“ са свързани именно с нефтената и газова промишленост, посочва още дружеството.

Запознайте се с още подробности по темата в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика