Златанова обещава, че общините няма да фалират заради ОП "Околна среда"

13918
Златанова обещава, че общините няма да фалират заради ОП "Околна среда"
Снимка: БГНЕС

"Уверили сме общините, че нормалното функциониране на нито една от тях няма да бъде застрашено поради финансови корекции и няма да допуснем да има фалирали общини заради спрени плащания от ЕК. Но за огромно съжаление финансовите корекции ще ги платим всички ние". Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и министър на правосъдието Зинаида Златанова, предаде БГНЕС.

По време на изслушването си в Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Златанова обясни, че няма как да бъде отказано плащане на изпълнителите, защото законите не го позволяват, но в повечето случаи възложителите са общините и действително пред тях проблемът може да бъде сериозен.

"Понякога размерите на финансовите корекции надвишават бюджета на дадена община, но когато общините са имали смелостта да направят такъв проект е трябвало да предвидят и такива рискове", заяви вицепремиерът и допълни, че рисковете е трябвало да бъдат предвидени и от Управляващия орган на ОП "Околна среда".

"Работим усилено за възстановяване на плащанията", увери Златанова и припомни, че откакто плащанията от ЕК са били спрени, те са поети от държавния бюджет.

"Полагаме усилия, за да се справим с редица проблеми, защото всеки един води друг след себе си. Всички знаем, че управлението на ОПОС не е било добро и затова се стигна дотам, докъдето се стигна", каза още Златанова, като не се ангажирам да даде срок, в който ще бъдат възстановени парите от Брюксел.

Вицепремиерът обясни, че текат срокове, в които трябва да бъдат коригирани системите за контрол. Златанова каза, че е рано и да се говори за окончателните финансови корекции, защото процедурата, открита от ЕК на е приключила. Причината е, че се дава срок на бенефициентите, в който трябва да се защитят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика