А. Герджиков: СУ е това, което един университет трябва да бъде

1077
А. Герджиков: СУ е това, което един университет трябва да бъде
Снимка: БГНЕС

През последните години кризата и озлоблението подхраниха негативните настроения срещу българското висше образование. Няма съмнение, че вечният недоимък и дългогодишната политика на държавата да се стимулира количеството за сметка на качеството, доведоха до спад на качеството в българските висши училища.

Несъмнено е обаче и това, че много български университети запазиха традициите си, запазиха профила си и техните възпитаници постигат отлична реализация в България и успехи по цял свят.

Жозе Барозу: Турция не е готова да стане част от Европейския съюз

"Горд съм, че България е част от Европейския съюз". Това заяви експредседателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на публична ...

Това каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков по време на откриването на учебната година в най-старото висше училище у нас, предаде БГНЕС.

Герджиков подчерта, че през последните години държавната политика стимулира качеството и е насочена към провеждане на спасителна за висшето образование реформа. Той приветства кампанията на колегата му – ректора на НАТФИЗ проф. Семерджиев „Учи в България, завладей света”.

Проф. Герджиков припомни, че Софийският университет е и най-старият и най-големият университет в България. „Той е водещият национален образователен, научноизледователски и културен център с високо международно признание и широко културно и обществено значение”, посочи ректорът и отбеляза, че са горди не само с традициите си, а и с качеството на преподаването и научните изследвания.

Проф. Анастас Герджиков подчерта рейтинга на университета. „СУ е това, което един университет трябва да бъде – храмът на науката, знанието, образоваността и духовността”, каза той като посочи и труда на преподавателите и служителите. „Изпълнен съм с оптимизъм за развитието на университета през тази учебна година и наистина съм убеден, че тя ще бъде повратната точка, от която ще се насочим към труд, оценен по достойнство, по-добри условия на работа и повече възможности за реализация на високия ви потенциал”, каза професорът. А на първокурсниците каза да учат усърдно, с постоянство и любознателност, с искрен интерес и желание да научат нещо ново. „Слушайте внимателно своите преподаватели, задавайте им въпроси и мислете самостоятелно”, каза той.

Плевнелиев: Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал

До края на 2018 г., когато е първото българско председателство на Съвета на ЕС, по Националната програма за развитие „България 20...

Над 4400 първокурсници прекрачват днес прага на най-старото и авторитетно висше училище в България. В началото на септември от Софийския университет обявиха допълнителен прием за 1076 свободни места в 84 специалности. След последното класиране са приети 425 студенти от общо 460 кандидатствали. Това означава, че само около 40% от свободните места в университета са се заели, а за 60% няма кандидати. Така на практика около 14% от всички 4552 места за държавна поръчка в Алма матер остават незаети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com