"Балканджи Йово" - по история в 6 клас, Исус и Богородица - по литература в 8 клас

4387
"Балканджи Йово" - по история в 6 клас, Исус и Богородица - по литература в 8 клас
Снимка: БГНЕС

"Робинзон Крузо" няма да се учи от учениците в 6 клас. Това заяви зам.-образователният министър Диян Стаматов по време на дискусията около новите учебни програми, която се провежда между ръководството на Образователното министерство и ученици от столичната Втора английска гимназия.

„История славянобългарска” ще се учи 4 пъти - три по история и веднъж по литература. За първи път учениците ще се запознаят с историята на Паисий в 7 клас.

""История славянобългарска" е един от моментите, в които има промяна спрямо първоначалния вариант на програмите. В окончателния вариант присъства на четири места - литература в 9 клас и по история в 7, 8 и 10 клас, а в първоначалния бе на три", каза Стаматов.

Песните на Добри Чинтулов ще се учат по литература и музика, а "Даваш ли, даваш Балканджи Йово" - по история.

Част от Средновековието, която щяха да изпуснат учениците, които сега са в 6 клас, ще се навакса в 7 клас.

Терминът "съжителство", който предизвика вълна от недоволство, няма да замени османското владичество.

В нито един момент не е имало замяна на турско робство със съжителство, османско владичество е терминът в програмите по история, робство и съжителство са термините по литуратура, каза още Стаматов.

Зам.-министърът на образованието: В училище ще се учат 120 български произведения

Има три моменти, в които „История славянобългарска” ще се учи. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Д...

В 8 клас по литература пък ще има откъси за Исус и Богородица, библейски текстове, както и сонети на Шекспир вместо досегашните на Петрарка, каза Стаматов.

"Заложили сме силно олекотяване на учебното съдържание, създаване на свобода на учителя, за да направи допълнителен избор според класа и индивидуалните особености на учениците. До 60% от учебните програми ще са за ново съдържание, а останалото за контролни, преговор, затвърждаване", обясни зам.-министърът на образованието.

"От 6 клас са Възрожденските текстове. "Къде си вярна ти любов народна" е в учебника по музика за 6 клас, 7 клас по литература ще се учи "Стани, стани, юнак Балкански", допълни той.

Промените при матурите по БЕЛ, които трябваше да влязат в сила след два месеца, а именно – разделянето на зрелостния изпит на различни модули, няма да се случат, предаде Нова тв.

"Ще работим за техническото обезопасяване в много стабилен вариант, защото модулите ще създадат друг голям проблем, който е свързан с техническата несъвместимост на двата изпита, които са по едно и също време, от една страна. От друга – голяма част от учениците в момента са се подготвили без модули. В този смисъл ще объркаме всички зрелостници”, обясни Диян Стаматов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com