Без оценки за учениците от 1 до 3 клас

16507
Без оценки за учениците от 1 до 3 клас
Снимка: БГНЕС

На учениците от първи до трети клас, включително, да не се поставят количествени оценки. Това гласува парламентарната образователна комисия на днешното си заседание, обсъждайки текстове за второ четене от проекта на Закона за предучилищното и училищното образование, предаде Дарик.

Депутатите от „БСП лява България” Мариана Бояджиева и Стоян Мирчев искаха да има количествени оценки за учениците във втори и трети клас, тъй като това поискали на среща с тях учители и директори на училища. На същото мнение беше и доц. Милен Михов от Патриотичния фронт. Според тримата народни представители не бива да се страхуваме от оценки във втори и трети клас, защото те имат възпитателен ефект върху учениците. Колкото по-рано децата бъдат оценявани с количествени оценки, толкова те по-бързо и лесно ще се развиват, заяви Михов.

България е на 43-то място по училищни знания в света

България е на 43-то място в глобалното класиране на училищните знания, съставено от аналитичния център на Организацията за икономическо...

Заместник-председателят на образователната комисия Корнелия Маринова от ГЕРБ заяви, че образованието ще е по-качествено, ако отпаднат количествените оценки в началния етап на образованието.

Въпросът да има или да няма оценки до трети клас е дискусионен, тъй като мненията на учители и родители са полярни по него, както и на обществото като цяло, заяви Марияна Бояджиева. Стоян Мирчев каза, че между пети и седми клас от училище отпадат много ученици и ако няма оценки от първи до трети клас, ще се засили процесът с отпадащите от образователната система.

Според народните представители от ГЕРБ трябва да се остави време на учениците до 9-10 години да трупат знания, за да не „стават бележкари”.

Председателят на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ отбеляза, че във Финландия, в която в средното образование учениците имат много високи резултати, децата в много късна възраст получават оценки. Целта е в тази възраст учениците да придобият знания и умения, и затова финландските деца ходят с удоволствие на училище, което не може да се каже със сигурност за българските ученици, заяви Дамянова.

Учениците минават на таблети до 2 години

Уроците в училище може да минат на таблети в рамките на 2 години, съгласно Плана за внедряване на информационните и комуникационни техн...

Сега в първи клас учениците завършват с една годишна качествена оценка, във втори и в трети клас имат количествени и качествени оценки, като учениците сега не повтарят до четвърти клас, каза зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Депутатите от комисията гласуваха също, че учениците няма да повтарят от първи до четвърти клас, но ще има допълнителни занимания с изоставащите деца. Промените ще влязат в сила след окончателното приемане на законопроекта за училищното образование от Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование