X
 
 

Бъдещият учител - повече вдъхновител, по-малко лектор

1671 1
Бъдещият учител - повече вдъхновител, по-малко лектор
Снимка: БГНЕС
Висшите училища, които подготвят педагози, ще променят подхода си - кадрите, които ще се дипломират там, трябва да имат богат набор от компетентности освен базовите. Затова в проектобюджета за следващата година са планирани 10 млн. лв за национални програми във висшето образование, каза днес в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той участва в конференцията "Компетентностно базирано образование и педагогиката на 21 век", организирана от Пловдивския университет.

Освен базовите компетентности по предмета, който учителите преподават, те трябва да имат предприемачески, граждански, обществени и дигитални умения, да умеят да работят с машини, базирани на изкуствения интелект, да разбират от алгоритми и дигитална креативност. Фигурата на учителя в 21 век трябва да провокира интереса на учениците към ученето, а директорите трябва да стимулират креативните учители и това е преходът, който правят образователните системи от миналия към сегашния век. 

Вълчев: Учителите у нас масово се пенсионират, деца са по-ниско образовани от родителите си

Една страна трябва да има достатъчно учители. При нормална възрастова структура трябва да се пенсионират 25%, а при нас - 45%. Трябва д...

Част от планираните 10 млн. лв. ще бъдат разпределени сред най-добрите ученици под формата на допълнителни стипендии. Особено стимулирани ще бъдат младежите, които се насочват към педагогическите специалности и инженерното образование.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...