X
 
 

Българските студенти в топ 10 на чужденците, следващи в британски ВУЗ

2706 2
photo of Българските студенти в топ 10 на чужденците, следващи в британски ВУЗ
Снимка: Getty Images/Guliver
Българската общност от студенти попада в топ 10 по брой чуждестранни младежи, следващи в британски висши учебни заведения. Студентският живот в Англия пък излиза от порядъка на 350 паунда на месец, пише вестник "Монитор".

Таксата за обучение, стандартът на живот и цената на квартирата са част от въпросите, които стоят пред кандидат-студентите за университет зад граница. В тази връзка консултантите по проект „Световно образование“ са изготвили финансов наръчник, който да е от помощ на младежи и техните родители при информираното, разумно и интелигентно вземане на решение коя държава е финансово най-изгодна за получаване на желаната образователна степен. Всеизвестен факт е, че общата стойност на обучението в чужбина никога не е само размерът на таксата за обучение. За да се стигне до самото следване, трябва да се мине през куп последователности, които също изискват разумното планиране на финансите.

Предложение: Висшето образование да е безплатно при оставане на работа у нас

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалн...

Така например според изчисленията на експертите между 200-350 паунда са необходими за месечните разходи на студентите в Англия и Шотландия. Настаняването пък излиза между 350-600 паунда. Таксата за обучение в Англия е 9250 паунда, а в Шотландия – 1820 паунда.

Както е известно, Великобритания предоставя възможности за финансиране на обучението на студенти от ЕС чрез кредит, който поема таксата на 100%. И въпреки Brexit, прогнозите на консултантите по проект „Световно образование“ сочат, че тази възможност е твърде вероятно да се запази.

Taксата за обучение в Северна Ирландия пък варира между 4000-4160 паунда, настаняването е в диапазона – 350-500 паунда, а за месечни разходи студентите трябва да си приготвят между 150-300 евро.

За парче пица във Великобритания на студентите ще им трябват между 7-11 паунда, а за чаша капучино – 2,5 паунда, уточнява изданието.

Островът е една от топдестинациите за български студенти за следване зад граница. Нашата общност от курсисти попада в топ 10 по брой чуждестранни младежи, следващи в британски ВУЗ.

Мей смекчи тона към чуждестранните студенти

Международните студенти нямат дългосрочно влияние върху броя на мигрантите във Великобритания, призна премиерът Тереза Мей, като смекчи...

Сравнително по-евтино образование и по-малко месечни разходи за живот очакват бъдещите студенти в Холандия. Таксата за обучение е 2060 евро, като държавата също предлага за финансирането й на 100%. Настаняването варира между 350-800 евро, а месечните разходи за живот – между 300-500 евро. Студентите в Страната на лалетата е добре да знаят, че за парче пица трябва да си приготвят между 3 и 4 евро, а за чаша капучино – 2,6 евро.

Таксите за обучение в САЩ пък варират в широк диапазон – между 9354-54 100 долара. За настаняване студентите е добре да предвидят около 360 долара, а за месечни разходи за живот – 200 долара. За парче пица в Щатите младежите трябва да имат около 7-11 долара в джоба, а за капучино – между 3,15 – 3,90 долара.

Заемът за британски ВУЗ – само за първо висше

Студентският кредит във Великобритания покрива пълната такса за обучение в държавните университети и се отпуска от Агенцията за студентско кредитиране (Student Finance England) при много ниска лихва. Може да се ползва само от кандидати, за които това е първо висше образование. Изплащането на заема започва след достигане на определен годишен доход (малко над 12 000 бр. лири за България и 21 000 за Великобритания). Можете да не взимате заем за цялата сума, а само за това, което не ви достига. Всяка година подавате документи наново. Сумите се изпращат директно на университета/колежа, където учите, и не е необходимо да плащате каквото и да било за обучение, ако кандидатствате за кредит за пълната такса.

Шотландия запазва безплатното следване за български студенти

Специалност в СУ осигурява заплата от 3500 лв.

Данните от рейтинговата система на университетите за 2017 г. показва спад в безработицата сред висшистите. Без голяма изненада най-до...

Шотландия взе официално решение да запази безплатното обучение за студенти от ЕС за учебната 2019-2020 въпреки Brexit. Това съобщи координаторът на международното изложение Световно образование Ирина Христова. С това тя се превърна в първата държава от Обединеното кралство, която обяви условията за прием за следващата академична година. По официални данни на Асоциацията на британските университета HESA към момента там се обучават 1335 българи. Очакванията са решение за приема на чужденци да вземе и Англия, в която към септември 2017 г. се обучават 4640 българи, и Уелс, където броят на българите е 310. Общо 6290 български студенти се обучават към момента във Великобритания, като само за учебната 2018-2019 г. документи са подали 2080 българи, които се възползват от запазеното финансиране след Brexit.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Румене, проверявай ги малко тези факти преди да поднасяш талаш на масите, не парче, а ЦЯЛА пица струва 7-20 паунда, ОБАЧЕ ако си купиш пицата замразена от някой супермаркет, може да я купиш за £0.85.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Руменчо е от село бе. Те там така си говорят " на парче" За селяндурите цяла пица е " парче" а парче пица е КОМАТ.
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално