Четете приказки на децата още от раждането им!

71838
Четете приказки на децата още от раждането им!
Снимка: Getty Images / Guliver

Американската педиатрична академия (ААР) горещо препоръча на родителите да четат на висок глас приказки на децата си още от раждането им, съобщава Франс прес. Те трябва да правят това поне през първите три години, за да стимулират усвояването на езика и развитието на други комуникативни способности.

"Четенето на приказки на децата от раждането им стимулира оптимално мозъка им и засилва връзката им с родителите в ключов момент от тяхното развитие. В резултат на това децата развиват езикови умения, научават се да четат и придобиват социално-емоционални качества за цял живот", писа Академията във вторник.

Международният ден на детската книжка

Спомняте ли си времето, когато в детските книжки откривахме вълшебни светове, в които пътувахме всяка вечер, преди да заспим. Приказнит...

Тази препоръка се основава на факта, признаван от все  повече невролози, че значителна част от развитието на мозъка става през първите години от живота. С оглед на това Академията препоръчва на педиатрите в рамките на техните консултации да изтъкват предимствата от четенето на приказки, особено на по-слабите в социално-икономически аспект родители. Академията подчертава, че едно от всеки три деца в САЩ постъпва в забавачката без достатъчни познания по езика, което затруднява научаването му да чете. Тя припомня, че всяка година три четвърти от децата в САЩ и 80 процента от онези, живеещи под прага на бедността, не успяват да достигнат необходимите за възрастта им умения да четат.Докато децата на родители с по-високо образование слушат поезия и Моцарт още по време на ембрионалното си развитие, много родители изобщо не четат приказки на децата си.

Според проучване на Федералното правителство 60 процента от американските деца с доходи, надвишаващи с 400 процента прага на бедността (или 95 000 долара годишно за четиричленно семейство) четат на децата си приказки от раждането им до 5-годишна възраст. За сравнение едва една трета от децата в бедни семейства (под 23 850 долара годишно за четиричленно семейство) се ползват с подобно внимание.Академията за първи път дава подобни препоръки, съветвайки педиатрите да предлагат освен съвети и детски книжки на семействата с по-ниски доходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com