Чобанов: Битката с насилието в училище има измерения и извън местната власт

964
Чобанов: Битката с насилието в училище има измерения и извън местната власт
Снимка: БГНЕС

Битката с насилието в училище има измерения и извън местната власт, но Столична община ще работи както е работила досега и още по-активно за справяне с този проблем“. Това заяви зам.-кметът на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов по време на конференцията, организирана от БГНЕС „Как да спрем насилието в училище - три стъпки за по-безопасна учебна среда”.

Чобанов подчерта, че най-ценният ресурс на едно общество са децата и темата за превенцията за насилието и агресията в училище изключително важна. „Тя трябва да започне от семейството. То създава добрата основа на характера, навиците взаимоотношенията у децата. Родителят е алфата и омегата на спокойното развитие на детето. Той най-добре може да преценява във всеки един момент какво се случва с неговото дете и наблюдават ли се тревожни симптоми“, подчерта зам.-кметът.

За първа година "София Диша" ще се проведе на площад "Св. Александър Невски"

За първа година фестивалът за градска култура "София Диша", който ежегодно затваря знакови софийски улици за движението на автомобилит...

Тодор Чобанов изтъкна, че Столична община развива множество проекти, които са насочени към това да се привлекат децата към дейности, които ще доведат до предотвратяването на насилието. „Желанието ни е да се развие траен интерес, например към плуването и детето да го практикува, за да може да създаде по този начин позитивен модел за свободното време. Желанието ни е децата да имат различни занимания, които да развият въображението и творчеството им. Когато спечелихме титлата Европейската столица на спорта основен акцент е и ще бъде развитие на спортната инфраструктура и спортни събития. За нас спортът е един от основните инструменти за превенция.“, подчерта ресорният зам.-кмет.

200 спортни събития само тази година има повече в София във връзка с титлата Европейската столица на спорта. Периферните райони на София, малките населени места също са акцент за спортни събития. Общината е стартирала и съвсем нова грантова схема, насочена към клубния спорт.

„Когато говорим за децата в училище, е и въпросът за инфраструктурата училището да бъде приятно място. Средата на учебния процес е изключително важна за спокойствието и качеството му. Над 20 млн. лв. общински средства сме инвестирали само за последната една година, което включва и подобряване на системата за видео наблюдение. 83 детски градини и 64 училища-общински имат пълно външно изградено външно наблюдение.“, поясни Чобанов.

От друга страна той поясни, че се изгражда непрекъснато спортни площадки в училище и извън него. През 2006-2017 г. са изградени 73 нови физкултурни салони, 14 плувни басейна, 7 спортни комплекса в учебна среда са реконструирани.

2000 свободни места след първото класиране за детските градини в София

На първото класиране за детските градини и ясли в София бяха приети над 9 хиляди деца. Оставащите над 2000 свободни места ще бъдат разп...

Предвижда се значително увеличение на средствата за спортни клубове и школи през 2018 г. В последните 2 години те бяха около половин милион лв. 50 нови улични фитнес площадки бяха изградени, освен 150-те съществуващи. Те са предназначени към тийнейджърите. Има ръст на използването на тези съоръжения. Освен това около 2000 младежи членуват в спортните клубове, заяви Чобанов.

„Битката с насилието в училище има измерения и извън местната власт. Затова днешната среща е изключително важна. Има теми, които изискват обществен консенсус, какво се случва в медийната среда, например какъв продукт могат да ползват децата. Столична община ще работи както е работила досега и още по-активно за справяне с този проблем“, допълни Тодор Чобанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com