Датите за матурите ще са ясни тази седмица

2456
Датите за матурите ще са ясни тази седмица
Снимка: БГНЕС

Датите за матурите ще са ясни тази седмица, едно е сигурно - те няма да са предварително обявените. Очаква се матурите да са в началото на юни, а в средата на юни да е външното оценяване за 7-мокласниците. Трябва да се уточнят още някои неща, свързани с предаденият материал в различните училища. Това каза пред БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. 

Искам да уверя всички, че ще имат достатъчно време, за да се подготвят. Няма да бъдат тези дати обявени в момента. Имаме още съвсем малко финални обсъждания. Учениците трябва да се готвят, не да се притесняват, подчерта тя.

Министър Вълчев: В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван

В момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки. В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван. Това ...

Пуснали сме анкета по училищата, която на 30-ти април приключи, днес ще огледаме резултатите. Още малко търпение и ще обявим датите за матурите, каза още Таня Михайлова. Анкетата е свързана с предаденият по време на онлайн обучението материал. От нейните резултати ще стане ясно дали ще бъде изключван учебен материал от изпитите. "Сега, той ще бъде съобразен със преподаването – за това е анкетата, за да можем да огледаме всичко. Равнопоставени ли са всички деца – това оглеждаме в момента.", каза още Михайлова.

Онлайн обучението беше единственият успешен вариант, който да ни позволи да имаме една нормална учебна година в тези условия. Ориентираме се учениците да завършат дистанционно и да се върнат само за класните стаи за изпитите. Зрелостниците – за матуритетните изпити – БЕЛ и втори избираем. Една голяма част от учениците в професионалните гимназии избират своите специални предмети за втора матура. А тези изпити се провеждат в две части - теория и практика, каза още зам.-министърът.

Изпитите в професионалните гимназии – няма основания за промени в датите по теория – той е за всички, подчерта Михайлова. Но изпитът по практика се определя от директора – той трябва да каже, график, така че всички ученици да могат в здравословни условия да бъдат изпитани.

Как ще се оформят срочните и годишни оценки? "По-важно е да имат знания, броя на оценките не е важен. По време на втория срок – учителите имат своите наблюдения, пишат своите оценки. Формалният брой оценки няма да е водещ. Учителите ще си оформят срочните оценки, а от там и годишната оценка.", обясни Михайлова.

МОН поне засега няма да отменя изпитите след 4 и 10 клас

"МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това, което говорим днес относно срокове и видове изпити, утре м...

През лятото който има нужда от допълнителна работа, ще може да учи, за да не се налага прехвърляне на учебен материал за догодина. Имам уверение от колегите, че всичко е както трябва и новата учебна година засега ще започне на 15 септември, без промени, каза още зам.-министърът.

Няма яснота, ще има ли балове тази година: "За баловете ми е много трудно да отговоря – не мисля, че това е най-важната част от завършването. Погледнато емоционално, безспорно това е финал. Има време – бъдещето е пред нас – ще има време сигурно и за балове, и за изпращане.", каза Михайлова.

Как ще се кандидатства в чужбина? "Всичко ще бъде в срокове, за да могат да кандидатстват. Голяма част от университетите в чужбина отместват във времето кампаниите си. Така или иначе се кандидатства онлайн. Просто кампанията ще бъде изместена във времето. Забавянето при нас ще е в рамките на допустимото. Съобразявайки се, и българските университети ще променят кандидат-студентските си кампаниите.", отговори зам.-министърът на образованието.

Оказа се, че онлайн обучението е било толкова успешно, защото учителите са били оставени да реагират "гъвкаво" на ситуацията. Това е нещо, от което самите преподаватели се оплакаха, че освен основни насоки, не са получили голяма помощ от министерството на образованието и директорите на училища по места. Ето какво каза Таня Михайлова: "В една такава ситуация, най-верният път е училището само да намери най-добрия начин, по който да работи.. И смятам, че всъщност, именно основните насоки, които дадохме, и не-конкретиката – помогнаха да кажем, че ще завършим учебната година."

Вълчев призна: Ще има нови дати за матурите и външното оценяване

Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование