Дебатът за камерите в училище не е най-важният, настояват родители

7109
Дебатът за камерите в училище не е най-важният, настояват родители
Снимка: Pixabay

Моето мнение е, че не трябва да има камери. Това заяви зам.-образователният министър Деница Сачева.

Според нея с тях няма да бъде решен проблемът с насилието. С камерите само ще констатираме следствието, не и причините, смята тя. Сачева видя проблем и за децата, ако има камери, следящи за насилие. Тя обясни пред Нова телевизия, че ако родител се съмнява, че има проблем, може да се обърне към директора на съответното учебно заведение, към общински структури, към омбудсмана. В момента върви процес на обругаване на учителската процесия, убедена е Сачева, според която не може да се очаква един учител да се справи с всички социални драми.

Срещата в МОН за видеонаблюдението отвътре

Като председател на Националния инициативен комитет бях поканен да присъствам на срещата в Министерството на образованието и науката на...

Родителска гледна точка

Същевременно от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, който обединява родители, борещи се за промяна на системата, призоваха да не се обръща само и единствено внимание дали да има камери в учебни заведения или не. От комитета посочват, че самите те имат далеч по-важни и конструктивни предложения, на които нито властимащи, нито медиите обръщат достатъчно внимание. Ето какви са те:

1. Въвеждане на мандатност на началниците и директорите в системата на образованието, включително на директорите на детски ясли, градини и училища (в предложението е заложена възможност за преизбиране. Считаме, че това ще създаде необходимата мотивация за по-добро и отговорно изпълнение на задълженията)

2. Въвеждане на методика за подбор на всички постоянни и временни ръководители и служители в системата на образованието.

3. Въвеждане на периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в детските ясли, градини и училища (и осигуряване при необходимост на адекватна психологическа подкрепа на педагогическия и непедагогическия персонал).

Фандъкова иска камери в детските градини, пак заблуди за билета за градския транспорт

Видеонаблюдението е една възможност да се контролира, да се вижда истината и да има тенденция. Това заяви столичният кмет Йорданка Фанд...

4. Създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието, в чиито правомощия да бъде включено и налагане на наказание дисциплинарно уволнение при безспорно установяване на наличие на насилие, независимо от какъв характер от страна на служител в детска ясла, градина или училище.

5. Осигуряване на адекватен брой специалисти като психолози, логопеди, педагози, социални работници и други във всички детски ясли, градини и училища.

6. Промяна на целия адаптационен модел при първоначалното постъпване и при смяна на детски ясли, градини и училища (връщане на възможността родител да присъства в периода на адаптация с цел изграждане на връзка на доверие между персонала, родителя и детето и намаляване стреса за всички страни).

7. Въвеждане на периодични, ефективни, задължителни обучения на служителите в детските ясли, градини и училища (практически насочени обучения, които да осигурят достъп на тези служители до иновативни подходи при работата с деца в предучилищна или училищна възраст; тренинги и практики за овладяване на стреса; обучения за разпознаване и реагиране при агресия и др.)

8. За всяко дете със СОП да бъде осигурен помощен персонал.

Протест пред Столична община с искане за законови промени заради насилието в детските градини

Звуци на детски дрънкалки и залъгалки се чуха днес на протест пред Столична община. Това е символ на протеста, защото до момента освен ...

9. Да се разреши на родителите при желание и възможност да подпомагат, в ежедневните дейности от чисто битов характер детските ясли, градини и училища.

10. В детските ясли и градини телевизията и интернет да бъдат използвани единствено с учебна цел.

11. Гъвкаво и адекватно финансиране в системата на образованието във всички аспекти (отпадане на делегираните бюджети; увеличаване на финансирането за системата на образованието до 6,5% от БВП до 2021 година; повишаване на учителските заплати до над средната работна заплата за страната)

12. Оптимизиране на процедурата за учредяване на учителски синдикати.

13. Други мерки за повишаване на качеството на образователната система (тук се включват мерки като: право на ранно пенсиониране и творчески отпуск за всички педагози, помощник-педагози и възпитатели; намаляване на броя на децата в група и съответно учениците в клас; засилване на сутрешния медицински контрол в яслите и детските градини; преразглеждане на рецептурниците, по които се приготвя храната в яслите, детските градини и училищните столове)

Протести срещу агресията в учебни заведения ще има през целия февруари

Целият месец февруари ще бъде под серията от протести „Не на насилието в детски градини и училища“. Това каза Васил Николов...

Училището като ценност

156 деца са в риск, показва проверка на властите в рамките на опитите да бъдат върнати в училище деца, които не ходят там, а трябва. Обходени са 150 000 адреса, 1250 деца, върнати в училище, след това отново са отпаднали и се е наложила повторна намеса, а на 1 март ще има официална пресконференция с подробна статистика, обясни Сачева.

Връщането на децата в клас не е политика само на МОН, а на цялото правителство, подчерта Сачева. И увери, че не може да се избегне "всякакво напрежение", като родител декларира, че учи децата си вкъщи. Зам.-образователният министър каза и, че около 1500 деца в България се обучават вкъщи, а не в училище. При установен риск, ако лъжеш, че реално учиш децата си вкъщи, се налагат глоби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com