X
 
 

Дебатът за камерите в училище не е най-важният, настояват родители

655 1
photo of Дебатът за камерите в училище не е най-важният, настояват родители
Снимка: Pixabay
Моето мнение е, че не трябва да има камери. Това заяви зам.-образователният министър Деница Сачева.

Според нея с тях няма да бъде решен проблемът с насилието. С камерите само ще констатираме следствието, не и причините, смята тя. Сачева видя проблем и за децата, ако има камери, следящи за насилие. Тя обясни пред Нова телевизия, че ако родител се съмнява, че има проблем, може да се обърне към директора на съответното учебно заведение, към общински структури, към омбудсмана. В момента върви процес на обругаване на учителската процесия, убедена е Сачева, според която не може да се очаква един учител да се справи с всички социални драми.

Срещата в МОН за видеонаблюдението отвътре

Като председател на Националния инициативен комитет бях поканен да присъствам на срещата в Министерството на образованието и науката на...

Родителска гледна точка

Същевременно от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, който обединява родители, борещи се за промяна на системата, призоваха да не се обръща само и единствено внимание дали да има камери в учебни заведения или не. От комитета посочват, че самите те имат далеч по-важни и конструктивни предложения, на които нито властимащи, нито медиите обръщат достатъчно внимание. Ето какви са те:

1. Въвеждане на мандатност на началниците и директорите в системата на образованието, включително на директорите на детски ясли, градини и училища (в предложението е заложена възможност за преизбиране. Считаме, че това ще създаде необходимата мотивация за по-добро и отговорно изпълнение на задълженията)

2. Въвеждане на методика за подбор на всички постоянни и временни ръководители и служители в системата на образованието.

3. Въвеждане на периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в детските ясли, градини и училища (и осигуряване при необходимост на адекватна психологическа подкрепа на педагогическия и непедагогическия персонал).

Фандъкова иска камери в детските градини, пак заблуди за билета за градския транспорт

Видеонаблюдението е една възможност да се контролира, да се вижда истината и да има тенденция. Това заяви столичният кмет Йорданка Фанд...

4. Създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието, в чиито правомощия да бъде включено и налагане на наказание дисциплинарно уволнение при безспорно установяване на наличие на насилие, независимо от какъв характер от страна на служител в детска ясла, градина или училище.

5. Осигуряване на адекватен брой специалисти като психолози, логопеди, педагози, социални работници и други във всички детски ясли, градини и училища.

6. Промяна на целия адаптационен модел при първоначалното постъпване и при смяна на детски ясли, градини и училища (връщане на възможността родител да присъства в периода на адаптация с цел изграждане на връзка на доверие между персонала, родителя и детето и намаляване стреса за всички страни).

7. Въвеждане на периодични, ефективни, задължителни обучения на служителите в детските ясли, градини и училища (практически насочени обучения, които да осигурят достъп на тези служители до иновативни подходи при работата с деца в предучилищна или училищна възраст; тренинги и практики за овладяване на стреса; обучения за разпознаване и реагиране при агресия и др.)

8. За всяко дете със СОП да бъде осигурен помощен персонал.

Протест пред Столична община с искане за законови промени заради насилието в детските градини

Звуци на детски дрънкалки и залъгалки се чуха днес на протест пред Столична община. Това е символ на протеста, защото до момента освен ...

9. Да се разреши на родителите при желание и възможност да подпомагат, в ежедневните дейности от чисто битов характер детските ясли, градини и училища.

10. В детските ясли и градини телевизията и интернет да бъдат използвани единствено с учебна цел.

11. Гъвкаво и адекватно финансиране в системата на образованието във всички аспекти (отпадане на делегираните бюджети; увеличаване на финансирането за системата на образованието до 6,5% от БВП до 2021 година; повишаване на учителските заплати до над средната работна заплата за страната)

12. Оптимизиране на процедурата за учредяване на учителски синдикати.

13. Други мерки за повишаване на качеството на образователната система (тук се включват мерки като: право на ранно пенсиониране и творчески отпуск за всички педагози, помощник-педагози и възпитатели; намаляване на броя на децата в група и съответно учениците в клас; засилване на сутрешния медицински контрол в яслите и детските градини; преразглеждане на рецептурниците, по които се приготвя храната в яслите, детските градини и училищните столове)

Протести срещу агресията в учебни заведения ще има през целия февруари

Целият месец февруари ще бъде под серията от протести „Не на насилието в детски градини и училища“. Това каза Васил Николов...

Училището като ценност

156 деца са в риск, показва проверка на властите в рамките на опитите да бъдат върнати в училище деца, които не ходят там, а трябва. Обходени са 150 000 адреса, 1250 деца, върнати в училище, след това отново са отпаднали и се е наложила повторна намеса, а на 1 март ще има официална пресконференция с подробна статистика, обясни Сачева.

Връщането на децата в клас не е политика само на МОН, а на цялото правителство, подчерта Сачева. И увери, че не може да се избегне "всякакво напрежение", като родител декларира, че учи децата си вкъщи. Зам.-образователният министър каза и, че около 1500 деца в България се обучават вкъщи, а не в училище. При установен риск, ако лъжеш, че реално учиш децата си вкъщи, се налагат глоби.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Много внимателно следя цялата ситуация около случаите в детските градини. Аз също съм учител и мисля, че съм отговорен, съвестен и обичащ децата човек. Все пак си мисля, че е объркано нещо от самото начало. Не съм съгласна да се слагат камери и не защото се притеснявам от това. Не съм съгласна да ходя и на психо тестове. Учителите изнемогваме да работим в среда, в която всеки иска нещо от теб и тр виж още ›› ябва да си свръхчовек , за да угодиш на всички и за всичко. Аз съм в училище, в което има много трудни деца и деца със СОП. Когато половината ти клас е с такива деца е изключително трудно да си винаги на ниво. Съгласна съм с исканията за намаляване бройката на децата в клас и за по-ранно пенсиониране. Категорията на учителите трябва да се промени. Аз съм с 25 г. трудов стаж и мисля , че е предел за преподавател. Не трябва да се гледат да навършиш еди- колко си години, а колко си работил като учител. Споделям това въз основа на дългогодишния си опит като учител и за съжаление не виждам нищо добро по-нататък в образователния процес за нас и учениците ни.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално