Денков: Учители и родители да се обединят срещу агресията у децата

2425
Денков: Учители и родители да се обединят срещу агресията у децата
Снимка: БГНЕС

Учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца. Ключово важна е също помощта на родителите.

Това заяви по време на посещението си в Пловдив министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по повод трагичния инцидент с 11-годишната Габи в столичното 52 ОУ „Цанко Церковски“. Проф. Денков изрази съболезнования и съчувствие към родителите и близките на починалата в петък четвъртокласничка, съобщиха от МОН.

По думите на министъра реакцията на родителите при проблемни казуси е изключително важна. Преподавателите трябва да бъдат защитени от техния натиск, за да изпълняват ангажиментите си качествено. Според проф. Денков са необходими ефективни санкции срещу родителите, които си позволяват подобни действия.

Учители и родители трябва да се обединят срещу агресията у децата, за да има положителен резултат, подчерта министърът. „Имаше една интересна идея – родителите веднъж на няколко месеца да влизат в час, за да могат реално да преценят каква е отговорността им за справяне с агресията. Те трябва да изградят у децата си нагласата, че насилието е напълно неприемливо“, коментира проф. Денков.

Той обяви, че се прави преглед на всички наредби на МОН за намаляване на агресията в училище. Според него механизмите в системата са подредени добре, но учителите нямат силата да изпълняват всички изискващи се от тях действия.

Кунева видя мръсна игра за европарите за наука, иска ГЕРБ да каже за учителските заплати

Една от лъжите, които плъзнаха покрай ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", е, че тя е спряна. Програмата не е спряна, но за...

Утре министърът ще разговаря с ръководството на Националното сдружение на общините. Предстои среща с представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи, Агенцията за закрила на детето и други институции, за да се търсят възможни решения за намаляване на агресията в училище.

Предстои разговор и с министъра на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев във връзка с медицинското обслужване в учебните заведения. Проф. Денков обаче поясни, че няма как от днес за утре да се появят лекари и медицински сестри във всяко училище при условията, в които се намират образователната и здравната система в момента.

Министър Денков припомни, че е в 52 ОУ „Цанко Церковски“ е разпоредена проверка.

Той коментира и случая с директорката на частната гимназия „Езиков свят“ Василка Николова. Министърът изтъкна, че не може да се прикрива убийство и в никакъв случай не може да се толерира подобен тип поведение. Проф. Денков добави, че тази директорка няма място в образователната система. Той обаче подчерта, че в случая става дума за частно училище и МОН няма правата да предприема действия в тази посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com