Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков: Учители и родители да се обединят срещу агресията у децата

27 февруари 2017, 15:32 часа • 2274 прочитания

Учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца. Ключово важна е също помощта на родителите.

Това заяви по време на посещението си в Пловдив министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по повод трагичния инцидент с 11-годишната Габи в столичното 52 ОУ „Цанко Церковски“. Проф. Денков изрази съболезнования и съчувствие към родителите и близките на починалата в петък четвъртокласничка, съобщиха от МОН.

По думите на министъра реакцията на родителите при проблемни казуси е изключително важна. Преподавателите трябва да бъдат защитени от техния натиск, за да изпълняват ангажиментите си качествено. Според проф. Денков са необходими ефективни санкции срещу родителите, които си позволяват подобни действия.

Учители и родители трябва да се обединят срещу агресията у децата, за да има положителен резултат, подчерта министърът. „Имаше една интересна идея – родителите веднъж на няколко месеца да влизат в час, за да могат реално да преценят каква е отговорността им за справяне с агресията. Те трябва да изградят у децата си нагласата, че насилието е напълно неприемливо“, коментира проф. Денков.

Той обяви, че се прави преглед на всички наредби на МОН за намаляване на агресията в училище. Според него механизмите в системата са подредени добре, но учителите нямат силата да изпълняват всички изискващи се от тях действия.

Утре министърът ще разговаря с ръководството на Националното сдружение на общините. Предстои среща с представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи, Агенцията за закрила на детето и други институции, за да се търсят възможни решения за намаляване на агресията в училище.

Предстои разговор и с министъра на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев във връзка с медицинското обслужване в учебните заведения. Проф. Денков обаче поясни, че няма как от днес за утре да се появят лекари и медицински сестри във всяко училище при условията, в които се намират образователната и здравната система в момента.

Министър Денков припомни, че е в 52 ОУ „Цанко Церковски“ е разпоредена проверка.

Той коментира и случая с директорката на частната гимназия „Езиков свят“ Василка Николова. Министърът изтъкна, че не може да се прикрива убийство и в никакъв случай не може да се толерира подобен тип поведение. Проф. Денков добави, че тази директорка няма място в образователната система. Той обаче подчерта, че в случая става дума за частно училище и МОН няма правата да предприема действия в тази посока.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес