X
 
 
 

Димитър Танев: Аз съм за финансови стимули и регулация за професионалното образование

375 0
photo of Димитър Танев: Аз съм за финансови стимули и регулация за професионалното образование

Още по темата

Професионалното образование трябва да стане привлекателно, а не да плаща цената на демографския срив. Затова е важно за децата да има финансови стимули – стипендия, пари за общежитие, договор за работа, да се балансира приема и да се осигури възможност на бизнеса активно да помага на образованието. Това заяви Димитър Танев, водачът на листата на Реформаторски блок-Глас Народен за Стара Загора на среща в Раднево преподаватели от местните училища.

Дойдохме да чуем вас, защото РБ започна реформа с визия за бъдещето на образованието, каза Димитър Танев. И сега реформите са харесвани, казват учителите, но начинът им на прилагане трябва да се ревизира.

РБ: Мажоритарната система ще създаде възможност за голямо купуване на гласове

Реформите, които РБ започна в образованието са облечени в реални пари. ГЕРБ смело обещава да увеличи заплатите двойно, но рязко увеличение се постига с повишаване на качество и децентрализиран подход по отношение на бюджетите на училищата. Затова в програмата на РБ са заложени 4.6% увеличение на парите за образование от БВП, което е 500 мил. лева, които ще тръгнат към училищата. Те ще бъдат не само за заплати, но и за специална грижа, модерна материална база, пари за нови специалисти.

За споделените проблеми от новия закон за образование, Танев сподели, че той е обсъждан 10 години, но със сигурност има какво още да се направи. За проблема с осигуряването на пари за трнспортни разходи на учителите Димитър Танев обясни, че логиката им е да задържим хората в малките населени места. Според мен е правилно това да се направи чрез стимули, допълни той.

Радев отговорил на РБ, че Путин не е канен за патрон на тържествата за 3 март

Аз съм за осигуряване на възможност за периодически оценки на постигнатите резултати и меренето на успеха и израстването на учениците да става чрез независима Агенция .Стимули и регулация за професионалното образование ще накарат системите за оценяване да работят правилно. Децентрализацията е другата задължителна мярка, която ще успокои и амбицира системата.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Кметът на Тутракан, Димитър Стефанов: Очакваме градът ни да става все по-популярен

Какво предстои в Тутракан, как ще бъдат отбелязани тазг...