X
 
 

Директорите на училищата решават дали да има часове в деня след балотажа

1634 0
photo of Директорите на училищата решават дали да има часове в деня след балотажа
Снимка: iStock
Учениците се завръщат в училищата в понеделник, ден след предстоящия в неделя втори тур от местните избори. Директорите на школата, в които на балотажа ще бъдат поставени урни, масово са решили да не губят още един понеделник и са обявили за учебен 4 ноември, пише „Монитор“. Така родителите ще се лишат от възможността за четири последователни дни почивка с децата си, тъй като петък, 1 ноември, също е официален неучебен ден, тъй като тогава по традиция се отбелязва Денят на народните будители.  

Общо 9 областни града избраха свой кмет на първи тур и в тях училищата ще имат редовни часове. Сред 18-те, в които тази неделя ще се проведе балотаж, пък са София, Варна, Пловдив, Сливен и Русе. Според заповед на МОН, училищата на тяхната територия, в които няма изборни секции, ще провеждат нормално своите часове. В школата, в които ще се гласува пък директорите ще решат дали да се учи, или денят след вота да бъде неучебен, но присъствен и за децата да бъде организиран спортен празник, занимания по дейности по интереси, или посещения в музеи.

Неучебен, но присъствен ден за учениците

Националните и регионалните музеи в страната ще бъдат отворени за организирани ученически посещения на 28 октомври, понеделник. Част от...

В София избирателни секции има в 174 от всички 273 училища. Това означава, че в близо 1/3 от тях задължително ще се провеждат учебни занятия, а в останалите ръководството решава. „Директорите имат правомощието както да обявят деня след изборите за неучебен, но присъствен, така и да променят дневния режим. Те могат да започнат в 9 часа вместо в 7.30 часа и да имат редовни занятия“, обяснява пред „Монитор“ шефката на образователния инспекторат в столицата Ваня Кастрева.

4 ноември ще бъде учебен ден и за училищата в община Варна. Във Велико Търново, където бе решено още тази неделя кой ще управлява следващите четири години малчуганите също ще имат занятия. В други населени места в областта обаче няма да се учи без значение дали училищата ще бъдат използвани като секции за балотаж или не. В Пловдив пък в класните стаи ще бъдат само децата, в чиито школа не се упражнява правото на вот. В останалите хлапетата ще бъдат изкарани на спортна площадка, на разходка до Альоша, или в някой музей.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално