Директорът на 19 СУ „Елин Пелин”: Всяка година броят на младите учители при нас расте

37281
Директорът на 19 СУ „Елин Пелин”: Всяка година броят на младите учители при нас расте
Снимка: Internet

Броени дни преди началото на учебната година се срещаме с директора на едно от най-бързо разрастващите се и развиващи се училища в София 19 СУ „Елин Пелин” – Клара Арабаджиева, която на първо място е и учител по математика, информатика и физика с 30 годишен педагогически стаж. С нея разговаряме за онлайн обучението и противоепидемичните мерки, които ще предприеме училището през идната учебна година.

Г-жо Арабаджиева, в последните няколко години 19.СУ "Елин Пелин" се нареди в класацията на най-желаните училища в София, а учителският Ви колектив е съставен от много млади кадри. Разкажете за постиженията на училището, каква е тайната на успеха?

Информацията Ви е напълно вярна! Тайната на успеха е мотивацията за работа и учене, която те кара сутрин, когато станеш да се усмихнеш и да тръгнеш с желание към училище, да почиташ традициите и ценностите и в същото време да посрещаш предизвикателствата на днешния ден и в науката. Ръководството на 19 СУ има стратегия в подбора на кадри – избор на млади хора, които мечтаят да станат учители и да проправят пътя на идващите след тях. Моля, обърнете внимание на думата „мечтаят”. Колкото и да прочитам страха в очите им преди първия учебен ден, намираме начин с колегите, които имат дългогодишен опит, да ги подготвим и въведем с увереност в храма на училището. Всяка следваща година дялът на младите учители в 19 СУ расте и в момента те са близо 40% от екипа. Важно е да се отбележи, че въпреки малкото време за хоспитиране, което им е предоставено в университета, те са изключително добре подготвени и мотивирани, смели, устойчиви, търпеливи, попиващи съветите на преживелите, със самочуствието, че ще се справят и успяват, и остават в училище.

Как се справи Вашето училище с дистанционното обучение по време на пандемията? Според Вас успешна и полезна ли е тази форма на обучение за учителите и учениците?

19 СУ е училище в „Облака” и  работи с G-suit платформа и съответните апликации от 6г. Създадени са мейли в домейна на 19 СОУ на всички служители на училището. Проведени бяха обучения поетапно. През 2018 г., е въведен електронен дневник - Школо, като отново стъпка по стъпка, обучавахме учителите, тествахме функциите, дори съдействахме на екипа на Школо в доразвиването на дневника,  и изчистването на пропуски и неточности. В началото на септември 2019 година, бяха създадени 1200 имейли в @19sou на всички ученици в училище. Това беше една навременна мярка, която предприехме, без да сме очаквали в каква ситуация ще попаднем. Като директор на 19.СУ „Елин Пелин” отговарям за 85 учители и 1100 ученици. Смея да твърдя, че организацията, която създадохме в 19 СУ за провеждане на обучение в електронна среда е уникална, работеща и ефективна.

От 6.03.2020 сме в грипна ваканция, която се удължи с въведеното извънредно положение в страната от 16.03.2020. Традиция в 19 СУ „Елин Пелин” по време на непредвидени ваканции е да не се губи връзката между учител и ученик като се използват онлайн платформи, на които се изпращат задания, проекти и указания за изпълнението им. Работата ни в “online” среда започна реално от 09.03.2020. От 16.03.2020 след заповед на министъра на образованието и науката всички учители и ученици в Българаия задължително преминаха към обучение в електронна среда. В началото имаше проблеми – срив в платформата, с която работихме още първия ден, но излязохме от ситуацията като използвахме Google Classroom, където колективът работи от години и имаме опит. Всички колеги са обучени, за учениците не е непознато, а напротив интересно и мотивиращо.

Успехите на учениците след провеждане на НВО и ДЗИ – много добър 4.70 е показател и оценка за свършената работа от екипа – учители, ученици и родители. Работата беше съвместна (колкото и трудности да имахме) и така резултатно приключихме учебната година.

Тази начин на обучение – дневна форма в електронна среда е полезна и ефективна според мнението на повечето колеги, но само в извънредни ситуации като тази с пандемията от COVID-19. Липсата на пряка връзка учител – ученик, учител – родител, ученик – ученик доведе до някои негативни последствия, свързани предимно с психичното състояние на всички. Изолацията стимулира децата да отделят времето си предимно за учене, а родителите бяха съпричастни изцяло с учебния процес – подробно се запознаха с работата на всеки учител, с естеството на професията, самите те се включваха в образоването на децата си. Всички предпочитаме присъствена форма на обучение, въпреки рисковете пред нас.

С какво предстоящата учебна година ще бъде по-различна от предходните? Какви са противоепидемичните мерки, които ще предприемете от 15-ти септември в 19. СУ "Елин Пелин"?

Вредно е учениците да стоят с една маска цял ден, твърди пулмолог

Едно дете не може да стои в училище с една маска цял ден, така вместо да предпазва, тя ще стане вредна. Това заяви пулмологът Доц. Елен...

Новата учебна 2020/2021 година започваме със стартирането на един иновационен и грандиозен проект – Проекта 1:1 с ученици от 5 и 9 клас. Всеки ученик от избраните паралелки ще разполага с хромбук – персонално устройство, което ще му позволи да учи отвсякъде и по всяко време. Учителите ще подготвят електронни ресурси и ще ги споделят в облака, а посредством собствените си акаунти в домейна на училището учениците ще получават достъп до тях. Класната стая в облака дава възможност за работа върху споделени документи, таблици, презентации, формуляри. Учениците ще могат да работят едновременно в споделен документ, а учителят ще има възможност да наблюдава кой как се справя във всеки момент, да проверява за изключително бързо време домашни, да дава тестове и да получава отговорите на мига.

Удостоени сме с приза Глобално училище за 2020г. след представяне на Проект за изграждане на мини лаборатория на покрива на училището за отчитане на климатичните промени и включване в световна мрежа от училища за анализиране на резултатите  под егидата на ООН.

Предстои и присъединяването ни към проект на район „Красно село” за поставяне на апаратура за отчитане на замърсеността на въздуха в периметъра на училището. Животът продължава, въпреки насадения страх и напрежение от пандемията!

Откриването на новата учебна година тържествено ще бъде отбелязано само с бъдещите ученици в 1 клас. Учениците от 5 и 8 клас по график ще проведат час на класа на 15.09., за да се запознаят с новите си преподаватели и правилника за дейността на училището. Всички останали ученици започват присъствено учебни занятия от 16.09. при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Тук изключително важна роля има съвместната работа на учители и родители в изграждането на навици за лична защита. Преди началото на учебната година ще се проведат родителски срещи – на 1, 5, 8.клас присъствено по график, а на всички останали онлайн, където ще обсъдим мерките за защита.

Училищното ръководство е подсигурило необходимите дезенфектанти, маски и шлемове за учителите, направена е застраховка на персонала срещу евентуално заразяване с COVID-19. Предвидено е на входовете контролът на достъп да е свързан с термотаблети, които ще отчитат температурата на всеки. Със стрелки ще бъде обозначено двупосочното движение по коридорите. Обособено е помещение вътре в сградата за изолиране на ученици, които са проявили симптоми на грип. С подкрепата на родителите за всяка класна стая ще бъдат подсигурени UV лампи и пречистватели на въздух. Всяко дете трябва да има лични предпазни средства – маска, която задължително носи по коридорите, дезифектант, мокри и сухи кърпички и да не допуска пипане на лицето преди да си е почистило ръцете. Има промяна в графика на учебните часове. Ще се ограничи излизането в междучасията. Закуската се подсигурява от дома. Храненето на обяд ще е под формата на кетъринг в класните стаи.

Отпускат до 70 милиона лева на година за ясли, детски градини и училища

Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища за периода 2020-2022 година одобри...

Умолявам родителите: Моля не водете децата си в училище дори и при най-леки неразположения, колкото и трудно да е за Вас! Допуснем ли заразяване това веднага ще доведе до “любиматa” ни форма на обучение. Моля, погрижете се за засилването на имунитета на децата си, като им подсигурите здравословно хранене, богато на витамини, плодове и ядки и достатъчно сън.

От МОН съобщиха, че учениците с вирусни симптоми ще бъдат отделяни в изолатор, с който трябва да разполага всяко училище. Как ще се отрази това чисто психически върху всички замесени в учебния процес?

И в 19.СУ е предвидено такова помещение. То е изолирано и не се вижда кой пребивава в него. Оборудвано е с таблети и учебнопомощна литература, за да могат учениците да са ангажирани докато изчакват родител да ги вземе. Предвижда се непрекъснато присъствие и грижа от медицинско лице. Практика е в училище при неразположение детето да изчака да бъде прибрано от училище в лекарския кабинет. При създалата се ситуация само помещенията ще бъдат сменени. Не е нужно да се създава напрежение. Гриповете тепърва започват. Разчитам на колеги и родители спокойно да приемат наличието на болно дете и адекватно да реагират на ситуацията. Ще се справим заедно!

Какво си пожелавате за новата учебна година?

На първо място здраве за колегите, учениците и техните семейства! Сила, за да преодолеем страха и да продължим напред! Успешна, усмихната и благословена Нова учебна 2020/2021 година! На добър час!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com