Директорът на Софийския център за подкрепа на приобщаващото образование: Масовото COVID тестване за децата ще е безболезнено и ще ги върне към нормалността (ВИДЕО)

9817
Директорът на Софийския център за подкрепа на приобщаващото образование: Масовото COVID тестване за децата ще е безболезнено и ще ги върне към нормалността (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

През седмицата стана ясно, че се прави всичко възможно съвсем скоро да се възстанови присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката са внесли в Министерския съвет проект за решение за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за деца - със слюнка, чрез които ще се установи дали детето е заразено с коронавирусна инфекция. Тестването ще бъде два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. Междувременно преди да посочат конкретна дата за присъствено обучение, здравните власти трябва да определят теста, който ще се прилага на децата. Лекари и вносители на медицински изделия са категорични, че тестовете за деца са напълно щадящи и са с над 95 процента чувствителност.

Предизвикателство ли ще бъде ковид тестването за учениците и техните родители? По тази тема екипът на Actualno.com разговаря с д-р Калоян Дамянов, който е директор на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование в София - град.*

“Подкрепям идеята на Министерството на образованието да започне COVID тестване на децата. Това е наложително заради обстановката в страната и нарастващите случаи. Подобно тестване вече има в почти всички европейски страни, практиката е напълно позната и не представлява особена трудност както за родителите, така и за учителите”, заяви Дамянов.

Тестовете за малките ученици ще са близалки, купуват 400 000 броя

400 000 теста тип близалка ще купи здравното министерство за учениците от 1-и до 4-и клас. Това предвижда обявената от ведомството пока...

Той добави, че въпреки наложената практика, в България все още има обществени предразсъдъци, които трябва да бъдат преодолени. Според него това е възможно само ако обществото се опознае с целия процес на тестване. Това предстои да се случи в следващите седмици.

Служебният премиер: Който не харесва детето му да бъде тествано за коронавирус, може да го остави да учи вкъщи

“Има няколко вида тестове. Те са известни като щадящи по отношение на децата и са два типа. Едните са слюнкови и веднага показват резултата. Те могат да се провеждат в домашни условия или в училище. Другият тип, който според мен са по-подходящи за децата, са във вид на близалки. И по подобен начин съответно се разбира за резултата”, коментира директорът.

По думите му в интернет вече има доста видеа от други държави където децата дори сами си ги правят, което показва, че не изисква особени умения или притеснения.

Как си представяте да се прави масовото тестване - пробите да се вземат извън училище или в училище?

Да се тестват регулярно учениците – вече се оформя воля да се случи

Опитът от много европейски държави е този – да се правят т.нар. тестове-близалки на седмична база. Според мен ще успеем да убедим...

“Сякаш в България повечето хора, работещи в системата на образованието, предпочитат варианта тестовете да се изготвят предварително вкъщи. Но моето лично менене е че не е за пренебрегване и варианта това да се извършва всамото училище, защото в крайна сметка не можем да бъдем сигурни дали тестът реално е проведен в домашни условия. Така, че аз мисля, че с оглед да се защити здравето на всички деца и работещите в системата, поне в началото, докато тази практика не се усвои като рефлекс, тестването да се случва в училище”, заяви Дамянов.

МОН ще обяви 2 дни предварително връщането на учениците от 1 до 4 клас в клас

Той добави, че недоверието с тестването в домашни условия ще го има, но само в началото, тъй като всички ще разберат, че методът не е нито страшен, нито травмиращ за децата. По думите му те няма от какво да се притесняват, защото тестването не причинява никаква вреда или болка. Калоян Дамянов добави, че изследването за тях няма да бъде дискомфортно.

“Има поне шест различни вида тестове. Общият механизъм при тях, е че половин час преди взимането на проба детето не би следвало да е закусвало или консумирало напитки. Това е изискването и като цяло няма нещо по-специфично”, добави той.

Дамянов коментира и предизвикателствата по време на пандемия пред родителите и децата със социални образователни потребности.

Николай Денков: Децата до 4 клас няма да се върнат в клас преди 8 ноември

„Не виждам как децата ще се върнат в клас по-рано от 8 ноември“, заяви министърът на образованието и науката Николай Денков...

“Регионалният център има значително по-голяма подготовка през тази учебна година. Като цяло нашите ресурси учители знаят как да работят в тези условия. Отделно по отношение на електронното обучение се разработи платформа съвместно с МОН и УНИЦЕФ, в която има видео съдържание, което може да бъде използвано в домашни условия, в електронно обучение както от ресурсните учители, така и от семействата. (Сайтът може да видите тук: https://podkrepime.mon.bg/ ) .

По наше настояване беше разрешено за децата със СОП да продължат занятия дори и при затваряне и карантиниране, тъй като видяхме, че за тях наистина е ключово да не бъде преустановявана подкрепата за дълъг период от време”, добави Дамянов.

Той съобщи, че Регионалният център подготвя информационна кампания за родителите и децата със СОП за COVID тестването.

“Ние подготвяме видео, с което ще разясним как това може да се реализира и също така, ще разпространим информационни материали. Нашите ресурси учители ще преминат през обучение, в което те също ще могат да информират семействата. Важно е да преодолеем, че тестването е нещо много трудно или дискомфортно за децата. По-скоро идеята ни тук е да го направим в нещо забавно, което да бъде част от ежедневието на детето без да се полагат някакви специални усилия”, съобщи директора.

Калаян Дамянов добави, че приставеното обучение е за предпочитане и е по-ефективно, тъй като училището е мястото, в което не само учиш, но и придобиваш социални умения. По думите му:

Обратно в училище в пандемията – какво трябва да се прави според опита на Бразилия

Повторното отваряне на училищата влияе на разпространението на COVID-19 според това каква е степента на разпространение на епидемията в...

“Присъственото обучение няма алтернатива! Трябва да направим всичко възможно за да осигурим достъп на децата и тестуването ще ни го позволи”.

Според него въвеждането на “зелен сертификат” за учителите вече е световна практика и след като има изискване за децата да се тестват, e нормално и учителите да преминават през такъв скрининг. 

*****

Калоян Дамянов е директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование- София - град. Притежава докторска степен по специална педагогика. Завършил е магистърска програма по “Интеркултурен и екологичен мениджмънт на училищата” от Ca Foscari University, Венеция, Италия

Завършил е стипендиантска програма на Правителството на Сингапур по качество на образованието, както и обменна програма за насърчаване на демокрацията и общностите на Държавния департамент на САЩ. Той е автор на три самостоятелни монографии последната от която е: “Функционално оценяване на приобщаващото образование”. Хоноруван преподавател е в СУ “Св.Климент Охридски”, ПУ “Паисий Хилендарски” и НБУ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Съмнения за обективност и при новите конкурси за училищни директори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование