Горанов: Учителските заплати ще се увеличават всяка година

2206
Горанов: Учителските заплати ще се увеличават всяка година
Снимка: БГНЕС

Всяка година ще се прилага увеличение на учителските заплати, така че за 4-годишен период разходът за възнаграждение на учителите да бъде удвоен – така, както е предвидено. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след като взе участие в конференция на тема: „Резултати и добри практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ, план Юнкер)“.

„Парите за увеличение на учителските заплати ще дойдат изцяло от държавния бюджет. Имаме по-добра събираемост на приходите. Надяваме се с новия екип от хора, които вкарахме в приходните администрации от днес вече в офиса си – Георги Костов, Бойко Атанасов от днес е зам.-министър и ще може още по-добре да се координира работата на двете приходни агенции“, коментира Горанов.

По думите му взаимоотношението между службите, които се борят с престъпността – прокуратурата и правителството, са традиционно добри още от предходния мандат. „Имаме основание да смятаме, че тази допълнителна тежест, която заявихме още в предизборната си програма, с която се явихме март месец, може да бъде поета от бюджета. Все още продължават анализите, тъй като ми се иска още от първия момент, в който започне да се прилага политиката на увеличение на възнагражденията в системата на средното образование, да се приложат диференцирани подходи, свързани със задаването на цели за по-добро качество на образованието и задържане на децата в училище, а не на калпак“, обясни финансовият министър, цитиран от Фокус.

113 400 работещи в образованието получиха увеличение на заплатите

Към края на март 2017 г. 113 400 преподаватели и непедагогически персонал са получили увеличение на заплатите. Повишения са били изпла...

Той поясни, че първото увеличение ще бъде през септември, а следващото - догодина. „Няма да произведем сега число, то все още е в предмет на сметки и анализи“, каза още Владислав Горанов.

Продължава да не е ясно с колко ще се вдигнат учителските заплати, може да е с над 15%, допълни той. "Продължава да не е ясно с колко ще се вдигнат. Това са вероятно разчети правени от просветния министър. Така или иначе за увеличение се говори от 1 септември. Много преди това ще е ясно числото", коментира Горанов.

"Аз казвам, че може да са над 15%. Това не е наддаване, а въпрос на изчисления и прецизиране на механизма", добави той. Горанов добави, че графикът е такъв, че до края на мандата учителските заплати ще се удвоят.

На въпрос дали българскитя бизнес се възползва максимално от плана "Юнкер", финансовият министър отговори, че нашият бизнес не е свикнал да го използва в пълна степен. Липсата на възможност за публично-частно партньорство говори за устойчива законодателна рамка и допълнително ограничава възможностите да ползваме плана Юнкер, но от друга страна имаме около 560 млн. евро, които се очаква да се постигнат като инвестиции на база на операциите, които се извършват от плана "Юнкер в България", което ако го мерим през БВП на глава от населението е доста сериозно постижение спрямо европейското", обясни Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com