Историците искат преразглеждане на учебниците по история

49684
Историците искат преразглеждане на учебниците по история
Снимка: БГНЕС

Редица родни историци настояха за преосмисляне на политиката в областта на възпитанието на подрастващите чрез обучението по българска история, предаде БГНЕС.

Акад. Георги Марков, проф. Илия Тодев, проф. Пламен Павлов и други техни колеги излязоха днес с отворено писмо до служебния министър на образованието Румяна Коларова, президента Росен Плевнелиев, премиера Георги Близнашки.

Причина за писмото е "поредният публичен скандал, израз на дълбоко недоволство на огромна част от българското общество от съдържанието и внушенията на някои учебници по история на България". Непосредствена причина е скандалният учебник по история за трети клас, който разбуни духовете преди няколко седмици. В него децата се учат, че Левски е заловен от "полицаи", а в резултат на управлението на Цар Симеон Велики и неговите войни с Византия не са оставили трайни следи в българската история.

"Някои от участниците в процеса на списване на учебниците, като се започне от експерти в МОН, които залагат основите с т. нар. Държавни образователни изисквания (ДОИ) и някои от авторите на учебници си представят, че възпитанието на подрастващите от различни религиозни и етнически групи в толерантност и единение в рамките на модерното европейско общество може да стане за сметка на науката история, като се подменя съдържанието на историческия процес чрез премълчаване на факти, перфидно изкривяване на интерпретацията на събитията и ролята на историческите личности в тях", пише в писмото.

Псевдодемократите и псевдоекспертите в областта на възпитателната дейност и на нейната методика елементарно разчитат и проумяват посланията на Европейския съюз за търсене на обединяващото между народите като премълчаване или изкривяване на истината, пише още в писмото на историците и добавят: "Скудоумното либералничене ощетява първо истината, второ - науката, трето - паметта на жертвите и четвърто - чувствата и усещанията за историческа справедливост на основната част от българската нация, която е дала достатъчно доказателства за своето благородство".

"Как Историята ще бъде учителка на народите? Или ще бъде лъжлива учителка? Или най-добре въобще да "уволним" историята, защото на някои тя много пречи?", питат историците. Те настояват "на поколенията да се разкрива цялата истина, да се извеждат верните поуки и само на такава основа да се възпитаваме всички ние, гражданите на България".

25 години се пишат различни учебници, историята се пренаписва и за едни и същи герои се пишат различни неща, съжали акад. Георги Марков. По думите му в името на криворазбрана толерантност се връщаме към времена преди 10 ноември, когато имаше удобна и неудобна истина. "Нека бъдем толерантни и да не съобщаваме, че Левски е бил арестуван от заптиетата, поради което пишем полиция", даде за пример Георги Марков. Той бе категоричен, че историята възпитава и дава знание и национална гордост. "Млади колеги, финансирани от определени асоциации, са се хванали да "разбиват митове", но аз смятам, че дори митове трябва да има за тези герои, защото те дават пример и представляват национална икона", обясни академикът.

В писането на учебниците по история основна роля трябва да има Институтът за история към Българската академия на науките, обяви директора на института проф. Илия Тодев. По думите му, виновни за днешния скандал са не толкова издателствата, колкото отделните автори и най-важният въпрос е да се търси кой финансира тези автори. В историческия институт към БАН работят историци, които получават своите заплати от българския данъкоплатец, за да изучават подробно историята, категоричен бе той и даде да се разбере, че колегите му са готови да участват в инициатива за преоценка на политиката в областта на образованието по история.

Част от Инициативния комитет бе и Костадин Костадинов, който първи повдигна въпроса за скандалния учебник за трети клас, повод за недоволството на историци и граждани. По думите му скандалът е толкова голям, че редица родители са се свързали с него и са му заявили, че са готови да излязат на протест, да запалят учебниците по история на децата си и дори да бойкотират часовете по историята. Засега той ги е убедил да изчакат срещата с министъра, на която лично той ще настоява въпросният учебник да бъде премахнат.

В началото и средата на 90-те поне три пъти ни събираха и ни караха да пренаписваме учебници, разказа акад. Георги Марков за намесата на политиците в работата на историците. "Крайно време е да се разбере, че историята не е слугиня на политиката. Политиците да не се намесват и да оставят тази работа на историците", призова той.

За проблема с учебниците по история, призна и директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Той ще настоява за реализация на идеята му в образованието да има само един вариант на учебника по история, а не няколко, написани от различни колективи.

Професори ревизират учебниците по история

Професори се захващат да прегледат всички учебници по история, по които учат децата у нас. Те правят специален Инициативен комитет, в к...

„Историята е нещо, което се е случило", отсече проф. Димитров. Съдържанието на този един единствен учебник според него трябва да бъде определено от сериозни специалисти.

Връщане на учебния предмет родинознание, поиска проф. Пламен Павлов и заяви, че в учебните програми трябва да се засили националното съдържание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование