Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ обмисля стачни действия в държавните висши училища

24 януари 2024, 06:05 часа • 1149 прочитания

КНСБ обмисля стачни действия в държавните висши училища заради ниски заплати на преподавателите.

В бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" те вече подписаха декларация с протестни искания и заявиха готовност за ефективна стачка през февруари на национално ниво.

Преподавателите са притеснени, защото не виждат по думите им ясен ангажимент от държавата за увеличаване на доходите им, който да компенсира ръста на минималната работна заплата.

От синдиката припомнят, че в бюджета за тази година няма заложени средства за по-високи заплати на специалисти и изследователи, които са на длъжности с образователно-квалификационни степени.

Те настояват заплащането на асистентите да бъде 2200 лева.

"Винаги сме в протестна готовност. Минимална заплата за асистент 2200 лв., като за висококвалифицираните специалисти, които са със съответно висше и средно образование в проценти от 1,15 до 1,6 за образователна степен "Магистър", заяви доц. Полина Милушева, Университет "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас.

"Като главен асистент в университета заплатата е 1810 лв. Трудът е изключително голям, който е положен и мисля, че заплатата трябва да бъде увеличена", допълни доц. Моника Обрейкова, Медицински факултет, университет "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас.

"Те искат да се развиват, да бъдат преподаватели, но безспорно ниските заплати, които са във висшите учебни заведения, донякъде демотивират по-нататъшното развитие на тези млади хора", каза още проф. Севдалина Турманова, заместник-ректор в Университет "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас, по БНТ. 

ОЩЕ: Стачна готовност: Ще спре ли транспортът в София

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес