Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър Цоков: Учебните програми са прекалено натоварени, учениците се демотивират

24 юни 2024, 19:35 часа • 9010 прочитания

Учебните програми са прекалено натоварени, заяви служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той участва в Годишната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование, която се провежда в курорта "Слънчев бряг".

"Едно от предизвикателствата, свързани с качественото образование, е проблемът с учебните програми, които са прекалено пренатоварени, демотивират учениците и не са диференцирани съобразно интересите и възможностите им", каза министърът.

Още: Предложение на МОН: Матурите да са онлайн

"Трябва да се има предвид обаче, че във всяка една образователна система промените в учебните програми и учебното съдържание не могат да станат изведнъж. Доказателство за това е, че две години комисии са обсъждали програмите на учебното съдържание и експертите не са стигнали до общо мнение - кое да отпадне и кое трябва да се добави", коментира министър Цоков.

„Двама министри преди мен не са дали ход на промените в учебното съдържание", каза още министърът. 

Според него учебните програми трябва да бъдат по-рамкови, ориентирани към компетентности, а не само към даване и възпроизвеждане на знания. Ориентацията към компетентности до голяма степен ще разтовари програмите от излишно съдържание.

"Вторият основен момент е свързан с по-голяма интегралност на знания и формиране уменията на учениците. И трето, което е много важно - това е една по-голяма адаптивност на учебните програми- т.е. възможност те да се адаптират към конкретни местни училищни условия", поясни Цоков.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес