МОН възобновява обмяната на студенти с Куба

1863
МОН възобновява обмяната на студенти с Куба
Снимка: МОН

МОН възнамерява да възобнови обмяната на студенти и учени с Куба, съобщиха от ведомството. Решението е било взето на среща между министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Куба в България Н. Пр. Мариета Хордан. В миналото този обмен е бил много активен, но към момента е почти изцяло прекъснат, уточниха от образователното министерство.

Сътрудничество в образованието

Миналата година между двете държави е сключено Споразумение за сътрудничество в областта на висшето образование. Сключени са договори с университети на двете страни.

ОЩЕ: Визионери, не администратори: Започват директорските конкурси

По думите на министър Цоков са необходими повече съвместни усилия, за да се подобри възможността на обучение на кубинци в България, както и да търсим форми български студенти да учат или карат стажове в Куба. Той увери, че МОН може да съдейства за осъществяване на контакти между висши училища от двете страни.

"Фактът, че толкова много български ученици изучават испански език е още една предпоставка за активизиране на сътрудничеството", категоричен беше министърът.

Посланик Хордан припомни, че в историята сме имали добри връзки между университетите и много кубинци учиха висше образование в България, предимно в технически специалности 

Министър Цоков посочи, че България е страната в Европа, в която най-много ученици на глава от населението участ испански.

По думите му има завършващи средно образование, които владеят езика на много високо ниво.

ОЩЕ: Повече практически умения и по-малко наизустяване: Новите промени в образованието

"Може да помислим за провеждане и на ученически стажове между двете страни", предложи министър Цоков. По думите му като първи етап би могла да се осъществи дистанционна връзка между български и кубински училища.

Посланик Хордан заяви, че докато много българи знаят испански, вече почти няма кубински граждани, които владеят български език. Проф. Цоков предложи да се помисли за възможността за откриване лекторат по български език в някой от университетите в Куба. Такива лекторати с командировани български преподаватели имаме в други държави като Китай и Япония, припомни той.

Двете стани обсъдиха и възобновяване на сътрудничеството в областта на научните изследвания. Една от приоритетните сфери за това е медицината, където Куба има значителни постижения. Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова съобщи, че четири от изследователските университети в България са именно медицински. Те имат възможност да канят като партньори чуждестранни учени и изследователи, което би представлявало интерес за кубинската страна.

Съвместна изследователска дейност може да се осъществява и по проекти, свързани с Националната пътна карта за научна инфраструктура в области като астрономически и арктически проучвания, чистотата на моретата и океаните, селскостопанските науки и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com