Надежден партньор за по-добър живот

4798
Надежден партньор за по-добър живот
Снимка: Shutterstock

Студентството е важен етап в живота на всеки човек. Обучението в университета ни обогатява с нови знания и умения, създава полезни контакти и поставя основите на бъдещата ни професионална реализация.

Доброто образование отваря врати и разкрива нови хоризонти. То е инвестиция в бъдещето, но винаги има своята цена. Преди да прекрачим прага на университета на мечтите ни, трябва да сме наясно какво ще ни струва това и дали можем да си го позволим.

Липсата на материални възможности не трябва да бъде пречка пред амбициите и професионалното ни развитие. За щастие можем да разчитаме на надежден помощник в това начинание – студентският кредит.

Този нисколихвен заем се използва за плащане на таксите за обучение или за издръжка. Той осигурява спокойствие и ни дава възможност да бъдем финансово обезпечени, за да се съсредоточим изцяло върху учебния процес.

Именно такъв кредит предлага една от водещите български банки – ОББ. "Обединена българска банка" АД предоставя кредити за студенти и докторанти, с държавна финансова подкрепа, съгласно условията на Закона за кредитиране на студенти и докторанти и на основание сключен типов договор между ОББ АД и МОН.

Условия и предимства

Кредит за студенти и докторанти с държавна финансова подкрепа може да бъде с цел заплащане на семестриалните такси за обучение или за издръжка. Кредит за издръжка се предоставя при раждане или при пълно осиновяване на дете по време на обучението и може да се ползва само от единия родител. Можете да кандидатствате за единия или и за двата вида кредит. Не се доказват доходи пред банката и не се изискват поръчители.

За кандидатстване са нужни минимален брой документи – искане за отпускане на кредит (по образец на банката), документ за самоличност и документ, издаден от висшето учебно заведение, че имате право да се запишете за следващ семестър. При кредит за издръжка допълнително се предоставят документът, в който сте посочен/а като родител и документ, издаден от висшето училище или научна организация, удостоверяващ, че в годината на раждане/осиновяване на детето сте бил/а студент/докторант.

Общата сумата по кредита се усвоява на части – за всеки следващ семестър.

Кредит за заплащане на семестриални такси за обучение се усвоява чрез преводи по банкова сметка на висшето учебно заведение или научната организация, в срокове, съответстващи на сроковете за заплащане на таксите, определени от учебното заведение/научна организация, като броят на траншовете е равен на броя на семестриалните такси. Кредит за издръжка се усвоява чрез преводи по вашата разплащателна сметка в ОББ, през първия месец от всеки семестър.

Лихвата е фиксирана – 6,25% за целия срок на кредита, което дава допълнителна сигурност.

Студентският кредит от ОББ има редица предимства, характерни за този тип заеми. Сред тях са дълъг гратисен период, в който не дължите плащане на главницата и лихвите по кредита – започвате да погасявате вноските, след като завършите обучението и имате цели 10 години, за да изплатите взетия заем.

Не се изисква никакво обезпечение и не дължите такси и комисиони, свързани с отпускането и управлението на кредита. Освен това няма ограничение и такси при предсрочно погасяване.

Изисквания

За да получите кредита, е нужно да сте граждани на България или друга държава - членка на Европейския съюз (плюс Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн).

Трябва да сте под 35 години и да сте записани за редовно обучение в създадено и функциониращо по законоустановения ред държавно или частно висше училище или научна организация, както и това да е първото ви подобно образование.

Нужно е да не сте отстранени или прекъснали обучението си, освен при специални случаи, които са посочени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Задължително е да нямате други кредитни задължения, които не сте обслужвали повече от 6 месеца.

Ако учите едновременно две или повече специалности, можете да получите кредит само за една от тях, по ваш избор.

Може да получите информация за студентския кредит от ОББ във всеки клон на банката.

Студентският кредит е възможност за развитие. Той е надежден партньор, който ни дава шанс да получим качествено образование и да си осигурим светло бъдеще на изгодна цена. С негова помощ можем да тръгнем по пътя към по-добър живот – нещо, към което всички се стремим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com