X
 
 

Не IT-тата са номер едно по увеличение на заплатата, когато говорим за току що завършили

5060 0
Не IT-тата са номер едно по увеличение на заплатата, когато говорим за току що завършили
Снимка: Getty Images / Guliver
Не работещите в IT сферата са с най-голямо увеличение на заплатата, когато говорим за нови кадри, току що влезли на пазара на труда след завършване на висшето си образование. Това показва анализ на в. "24 часа".

Оказва се, че за година най-голямото увеличение на заплатите имат новите висшисти в добивната индустрия - 500 лева. Става въпрос за завършилите "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми". А 388 лева е увеличението на облагаемия доход за година сред завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет.

До 2032 година в България ще има излишък на висшисти

Излишък на висшисти и недостиг на хора със средно професионално образование. Такава е прогнозата на социалното министерство. Само за ...

Дипломите по информационни технологии, медицина и инженерните специалности доминират в челото на класацията по облагаем доход на новите висшисти.

Номер едно по заплата са висшистите от Софийския университет, с 4193 лева облагаем доход, а тези от Американския университет са на второ място, с 3531 лева облагаем доход, а на трето място са възпитаниците на Нов български университет.

Новите висшисти получават с 430 лв. повече от колегите си преди 5 години. Средният осигурителен доход на завършилите достига до 1297 лв. през 2019 година при нива от 1151 лв. през миналата година и от едва 867 лева през 2014 година. Делът на регистрираните безработни сред завършилите през последните 5 години български висши училища спада до 2,2% през 2019 г., а през 2013-а е бил над 4%.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления "Медицина", "Фармация", "Стоматология" и "Военно дело". Безработицата е най-висока сред завършилите социални дейности, психология и история.

Проф. Иван Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области. Много ...

Иначе, първокурсниците в специалностите "Медицина", "Стоматология" и "Фармация" са с най-добри оценки в дипломата за завършено средно образование. Това показва този индикатор от рейтинга на университетите. Средният успех на бъдещите лекари е 5,63. След медицинските дисциплини по успех се нареждат "Теория и управление на образованието", "Теория на изкуствата", "Математика", "Ветеринарна медицина", "Информатика и компютърни науки". На опашката са първокурсниците от "Материали и материалознание" и "Металургия". 

Лидер според "дипломирани студенти" са професионалните направления "Военно дело", "Медицина", "Здравни грижи". Индикаторът показва дела на студентите, които са придобили степен "бакалавър" или "магистър" в дадено направление за всички разглеждани висши училища от всички студенти, които са обучавани в последен курс през разглеждания период.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...