X
 
 

X Factor за математици ще се проведе в България

15555 0
photo of X Factor за математици ще се проведе в България
Десетки световно признати имена в математиката се събират на 21-25 март у нас
Каква е връзката между математиката и живота, литературата, музиката, природата, космоса, обществото, философията, спорта? Как да учим по математика посредством игри, като например „Бикове и крави” или чрез рисунки и карикатури? Какво е приложението на математиката в китайския език и какви математически кодове се съдържат в ежедневния живот?

Това са една малка част от темите на тазгодишното издание на EuroMATH, международна математическа конференция, която ще се проведе в София между 21 и 25 март.

Ежегодната конференция се организира за първи път през 2009 г. от Математическото общество в Кипър и Фондация THALES, като през годините се е провеждала в Кипър, Австрия, Гърция, а сега и в България.

В страната събитието се провежда под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката, проф. Сергей Игнатов и със съдействието на Европейското математическо общество, Съюза на математиците в България, Висшето училище по застраховане и финанси и Munich RE.

Конференцията дава възможност на ученици между 12-18 години да представят своите виждания относно разбирането на фундаменталната наука и универсален „език” – математиката и нейното приложение в живота. Целта на организаторите е не просто да съберат голям брой математици, а да накарат младите таланти да разказват и представят науката пред останалите по един разбираем, лесен и достъпен начин.

За първа година организаторите включват в програмата състезанието MathFactor, по подобие на така успешния формат за България и извън нея X Factor. В него всеки регистрирал се участник между 12 и 18 години разполага с 3 минути, в които пред международно жури и публика трябва да представи интересна математическа теорема или метод, или приложение на математиката в определена област, но по начин, който да е разбираем и забавен за всеки човек. Осигурени са и награди за първите трима, съответно 400, 300 и 200 евро.

В програмата на конференцията е отделено и специално място за състезание по дизайн на плакат на тема математика, в който всеки регистрирал се млад човек между 12 и 18 годишна възраст може да участва с до 2 плаката формат A3 или А4, цветни или черно-бели. Творбите ще се оценяват от международно жури и също са предвидени награди за първите трима, съответно 400, 300 и 200 евро.

Участници в конференцията ще бъдат не само млади математици и техни учители, а и утвърдени математици-професионалисти, които ще изнесат лекции и ще проведат уъркшопове.

Сред световно известните имена са: проф. Марта Санс-Соле (Испания) – Президент на Европейския математически съюз, проф. Майкъл Ламбру (Гърция), победителят в FameLab през 2011 г. д-р Миртани Пиери, проф. Атанасиос Гагатцис (Кипър), проф. Ерхард Бехренд (Германия) и др. През годините на конференцията винаги е имало български презентатори и участници, като тази година сред тях са известни имена в областта на математиката като акад. Петър Кендеров, акад. Петър Попиванов, проф. Сава Гроздев, проф. Анжела Славова, д-р Борислав Лазаров, д-р Веселин Ненков и д-р Светлозар Дойчев.

Част от темите на международните презентации и уъркшопове са „Златното сечение у човека и числата на Фибоначи”, “Решаване на уравнения от 16-ти до 18-ти век”, „Щастливи и нещастни числа”, „Дилемата на затворника и приложението на игрите в икономиката”, „Как спортът използва математиката”, „Математика и оригами”, „Функцията на земетресенията”.

Конференцията ще се проведе в хотел „Дедеман Принцес” - София, а официалният език е английски.

 

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Ето коя телевизия ще предава Антъни Джош...

Тази вечер, 22 септември, е резервирана за един от най-интересните двубои в световния бокс в последните години. За първи път от 2016 г...