Няма изпит, няма проблем - получаваш диплома: Така ли завършват в Югозападния университет?

10147
Няма изпит, няма проблем - получаваш диплома: Така ли завършват в Югозападния университет?
Снимка: БГНЕС

Неправомерно нанесени оценки на студенти, без да са положени изпити, нарушения на наредби и недопустими поправки в протоколите - всичко това откри проверка на образователното министерство (МОН) в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

При необходимост, констатираните факти и обстоятелства ще бъдат предоставени и за целите на проверката на прокуратурата, която е в ход във висшето училище, съобщиха от МОН.

Нарушенията

Става въпрос за Правно-историческия факултет на ЮЗУ. Има допуснати редица технически грешки, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума, както в ECTS кредитите по отделните дисциплини (общоевропейската система за отчитане на учебната работа на студентите). Проверката е разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Повод за това са сигнали за неправомерно нанесени оценки на студенти, без те да са минали изпити.

Проверени са главни книги на специалностите „История“, „История и археология“ и „Архивистика и информационна сигурност“. На случаен принцип, от випуск 2015 г. до випуск 2020 г., комисията е установила 58 случая на нарушение на изискванията на основна наредба за висшите училища. Липсват изпитни протоколи, но от тях са били нанасяни оценки в главните книги. В други случаи ги няма номерата и датите на изпитните протоколи, както и оценките по определени дисциплини. Има коригирани текстове с коректор, неподписани и невписани оценки в главната книга дори в случаи на издадени вече дипломи.

Още: Ректорът на университета, от който Иван Гешев и Младен Маринов станаха докторанти, е в конфликт на интереси

Специалност "Право" - оценки на поразия

Проверките за специалността „Право“ за редовните студенти, записани от 2015 г. до 2018 г., показват 80 случая на нарушение на Закона за висшето образование и на наредба за придобиване на професионална квалификация „юрист“.

Тук случаите на нарушения обхващат обучение в съкратени срокове, преместване от друго висше училище от друга специалност, неспазване на продължителността на обучението, неспазване на хорариума по задължителните дисциплини, както и признаване на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Снимка: БГНЕС

Установено е, че липсват 4 протокола от проведени изпити, а в други протоколи има вписани оценки без подпис или невписани оценки в главната книга. В главната книга има вписани оценки по дисциплините, които са водени от един преподавател, но са подписани от друг човек, пишат от МОН.

Още: Ректорът на Югозападния университет разкри каква заплата взема

Мерки

От ректора е изискано писмено становище за всеки от установените случаи на вписани в главната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи, в това число да посочи кои са лицата, които са ги вписали.

Той трябва да изиска и писмени обяснения от отговорните членове на академичния състав и на административния персонал. Ректорът трябва да представи на МОН образци на изпитни протоколи и главна книга, спазващи всички изисквания.

Направена е препоръка да се спазват стриктно разпоредбите на чл. 58а от Закона за висшето образование. Според него член на академичния състав или на останалия персонал на университет подлежи на дисциплинарно уволнение, ако умишлено постави изпитна оценка, без да е проведен изпит. Същото е наказанието, ако изпита и постави оценка на лице, което няма право да се яви при него. Ако издаде документ, който невярно отразява завършени етапи в обучението на студент, докторант и специализант, също следва дисциплинарно уволнение.

Още: Страх и твърдения, че ректорът на ЮЗУ плашел недоволни преподаватели с Иван Гешев

Припомняме, че сред възпитаниците на ЮЗУ е председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и др., а бившият главен прокурор Иван Гешев стана докторант в Югозападния университет. Друго от интересните имена е на Ивет Лалова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com