Нов график за изпити и ваканции се готви за следващата учебна година

5962
Нов график за изпити и ваканции се готви за следващата учебна година
Снимка: iStock

Промени, засягащи провеждането на изпитите през следващата учебна година предлагат от Министерството на образованието. Това обяви на брифинг ресорният министър Галин Цоков.

ОЩЕ: Образователният министър каза каква ще е заплатата за учителите с новия бюджет

"От гледна точка на изводите, които си направихме от външното оценяване, стигнахме до идеята, че в рамките на следващата година би било по-добре външното оценяване длес 7-и и 10-и клас да бъде разделено като дни. Това ще даде възможност на оценителите да се съсредоточат в проверката на работите на учениците след 7-и клас, за да е с приоритет, за да може учениците да получат резултатите си по-бързо, и след това да започне класирането в различните средни училища", посочи той.

Образователният министър постави фокус върху доброволчеството пред Националния младежки форум

"Младежките и доброволчески дейности трябва да бъдат основен приоритет в политиките на Министерството на образованието. Затова и за мен...

Графикът на провеждането на изпититите след седми клас е изместен със седмица, за да може учениците да имат повече време да се подготвят по-добре за тези изпити, обясни образователният министър.

От образователното министерство смятат, че тези промени ще позволят по-добро и ефективно провеждане на самите изпити, без много стрес и натоварване на учителите и на училищните директори. "От друга страна ще даде повече време на оценителите да са по-спокойни и уверени в работата си", коментира още Цоков.

Предвижда се в Наредбата за оценяване да бъде обсъдена промяната на минималните изисквания за текущите оценки на учениците в съответния срок. "Например оценката от две задължителни оценки за отделните модули да се намали на една в съответния срок, за да се формира една глобална, по-обща оценка в съответния модул, така че да няма такова значение текущите оценки в рамките на отделните дисциплини в рамките на профилираните предмети", обясни министърът. И добави, че за езиковото образование се изискват 6-7 текущи оценки, за да се формира срочна оценка. "Ще търсим възможност този минимален брой оценки да важи и в отделните случаи", коментира той.

Министър Цоков: Повече иновации в училищното образование и по-малко бюрокрация за заетите в системата

Повече иновации в училищното образование, дигитализиране на процесите и намаляване на административната тежест за заетите в системата. ...

Промени ще има и в областта на изследвателската и проектната дейност на учените. Обсъжда се съвместно преподаване на учители по различни дисциплини, както и съвместно оценяване, което да се регламентира в Наредбата за оценяване. Целта е да се освободи повече време за учители да работят с учениците в класните стаи. 

Освен промените в Наредбата за оценяване, Наредбата за общообразователния минимум и подготовка и Наредбата, свързана с училищното образование, няколко комисии ще се заемат с промени и в Наредбата за повишаване на квалификацията на учителите.

Министър Цоков заяви, че заплащането на образователните медиатори, вече е регламентирано. "Това стана възможно, благодарение на промяна в Наредба за финансиране на дейностите в образователните институции. Тя позволява заплащането на стотиците образователни медиатори да се случва по-устойчиво. Досега те бяха финансирани основно на проектен принцип. Това важи както за училищата, така и за детските градини", каза министърът.

ОЩЕ: Галин Цоков: Необходима е промяна в начина, по който се оценяват учениците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com