При 130 неизвинени отстъствия директорите ще подават сигнал до социалните

7061
При 130 неизвинени отстъствия директорите ще подават сигнал до социалните
Снимка: iStock/Guliver

При 130 часа неизвинени отстъствия директорите на училищата ще подават сигнал до социалните. Тази информация се подава чрез регионалните управления до кмета на съответната община, тъй като в случаите, в които има такова голямо количество неизвинени отсъствия, трябва да бъде наложено административно наказание на родителите, които съответно не полагат грижи за децата. Става въпрос единствено и само за деца и ученици, които са в риск и за такива, за които има неизвинени отсъствия по неуважителни причини. Това обясни заместник-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР.

Уточнението бе направено във връзка с информация, че от другата година с въвеждането на електронния дневник ученици с извинени отсъствия над 140 учебни часа автоматично ще бъдат докладвани на социалните служби и родителите могат да очакват да бъдат привикани.

МОН взе решение за спорния 7-ми въпрос от матурата по БЕЛ

1 точка ще носи спорният 7-ми въпрос от матурата по български език и литература за зрелостниците. Това уточниха от министерство на обра...

"За децата в риск от отпадане, които са в предучилищни групи, сигналите трябва да се подават при повече от 24 дни отсъствие по неуважителни причини", допълни Сачева.

МОН работи съвместно с Министерството на здравеопазването и в информационната система, която следи децата в риск, има модул, свързан с медицинските бележки. При съмнения за достоверността на медицинската бележка, директорите могат да я сканират и в РЗИ да инициират проверка дали бележката е фалшива. Няма да има автоматични прехвърляния на масиви информация от електронния дневник към другите държавни институции.

Емил Начев, директор на средно училище "Найден Геров“ в Столипиново определи новия механизъм като "заявка, че държавата се връща отново в райони и училища като нашето“. Според него извиняването на отсъствията е само малка част от проблема с посещаемостта:

"Всеки родител, който иска да извини отсъствията на своето дете, може да отиде при личния лекар и повечето лекари няма да откажат да издадат бележка, дори детето да не е болно. Знаем и за практиката, в която по-големите ученици директно отиват при личния си лекар или при друг лекар и получават такава извинителна бележка. Тогава възниква проблем, защото родителите доста често не са информирани за това, че тяхно дете отсъства от училище“.

Родители ще протестират срещу уволнение на директор

На 3 януари, от 8:00 часа сутринта пред Столична община ще се проведе протест на родители на деца от станалата национално известна детс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com