Скоро в Столичния общински съвет ще бъде внесена Програмата за едносменен режим на училищата

1869
Скоро в Столичния общински съвет ще бъде внесена Програмата за едносменен режим на училищата
Снимка: Thinkstock

Подготвяме Програмата за развитие на училищната мрежа, която скоро ще бъде внесена в СОС, с цел осигуряване на едносменен режим на работа за всички училища в града. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на разширението на 149 СУ „Иван Хаджийски“ в район „Овча Купел“ 2.

„149-то училище е едно от тези, които и в момента се обучават на едносменен режим. Целта е не толкова привличането на нови ученици, а осигуряване на добри условия за учениците“, посочи тя.

Ще има камери в автобусите за нощния транспорт в София

"Готови са автобусите - на практика всички автобуси, които ще изпълняват разписанията на нощния градски транспорт са оборудвани със съо...

„Към момента повече от половината общински училища в София са на едносменен режим. Има райони, в които училищата са много натоварени. Част от стратегията е строителството на нови училища и разширение на училищни сгради“, обясни Йорданка Фандъкова.

„По-добре е децата да започват училище от нормално време - 8.30 часа или 9.00 часа, но не по-рано, както е сега, когато са на 2 смени“, коментира тя. „Това е много важна наша задача и сме почти готови да внесем Програмата в СОС“, изтъкна кметът.

„Капацитетът, който имаме в момента, дава възможност за преминаване на едносменен режим“, каза още тя.

"Възложих на гл. архитект на София да подготви типови спортни зали, които да изпълняват функциите не само на физкултурни салони, а на квартални спортни зали в различни райони на града в дворовете на училищата. Избрахме 6 училища, които са подходящи за изграждане на такъв тип зали", коментира още Фандъкова, цитирана от Фокус.

139 години от обявяването на София за столица на България

На 3 април 2018 г. отбелязваме 139 години от обявяването на София за столица на България. Дирекция „Култура” на Столична о...

„Типовите проекти са готови и гл. архитект подготвя процедура за работно проектиране на тези зали“, посочи тя. „Тези зали ще позволят да се разшири базата на училищата в учебно време. А събота и неделя, и през вечерно време хората от квартала ще могат да спортуват в тези зали, да се провеждат състезания. Това ще бъде голяма придобивка за града ни и част от стратегията ни за развитието на спортната инфраструктура“, заяви кметът.

По повод проверката на на строителството на разширението на 149 СУ „Иван Хаджийски“ в район „Овча Купел“ 2 Йорданка Фандъкова коментира: „До преди няколко месеца това място беше нелицеприятно сборище на клошари и вандали, които притесняваха гражданите. Беше изключително важно да облагородим пространствата, за да могат децата да спортуват“. „Европейска столица на спорта сме през тази година, част от програмата ни е именно осигуряването на физкултурен салон и спортна зала във всяко училище“, изтъкна тя. „Откакто екипът ни работи в общината общо 10 спортни зали и физкултурни салони сме построили досега. Вече почти няма училище без физкултурен салон. Останаха 3, имаме ясна програма и план да бъдат изградени“, уточни кметът. „В момента разширяваме Първа английска езикова гимназия, изпълняваме първия етап като разширяваме училището с 50%. Вторият етап, който предстои да започне включва именно и нов физкултурен салон“, посочи Йорданка Фандъкова и допълни, че се предвижда и изграждането на спортна зала в 9-та Френска езикова гимназия. „В 149-то училище децата вече няма да играят в класните стаи, а ще могат да се радват на модерна спортна зала. Като втори етап ще заложим оформяне на дворното пространство, с изграждане на външни игрища“, поясни тя. „Стратегията на Европейска столица на спорта е развитието на масовия спорт, с акцент върху детския спорт“, каза още кметът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование