X
 
 

Софийският университет чества 130 г. от създаването си

535 0
photo of Софийският университет чества 130 г. от създаването си
Софийският университет „Св. Климент Охридски” навършва 130 години от създаването си и отбеляза своя патронен празник. По този случай академичният съвет на най-старото висше училище поднесе цветя на паметника на своя патрон Св. Климент Охридски, а на церемония, която се проведе в Аулата, бяха наградени преподаватели и студенти за постигнати успехи, предаде БГНЕС.

„Такъв е Софийският университет след 130 години развитие. Той е най-старият и най-голям университет в България, предлагащ висококачествено образование и даващ най-високи научни резултати. 130 години празнува и българското висшето образование”, каза по време на откриването на церемонията ректорът на университета проф. Анастас Герджиков.

Софийският университет празнува в деня на свети Климент Охридски

На 25 ноември 2018 г. Софийският университет „Свети Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник с академично тържес...

Той подчерта, че университетът се разполага в 18 сгради, обхваща и множество факултети и 3 департамента, центрове и обслужващи звена, но той е най-голям не заради това, а заради факта, че той предлага обучение в 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски програми. В него получават образованието си 21 000 студенти във всички образователни направления, от които 1200 чуждестранни.

„Софийският университет е университетът с главна буква и защо когато кажем университетът, всеки българин знае за кой университет говорим. Ние се гордеем с това”, добави ректорът. Той уточни, че кулминацията на празненствата ще бъде на 08.12, която дата преди да стане празник на студентите, е била ден на патрона на висшето училище и това е рождената дата на университета. На 8.12.1988 г. Народното събрание приема закон за преобразуване на висшият педагогически курс към първата мъжка гимназия във висше училище. Празникът ще бъде отбелязан с концерт в Народния театър.

„Честването на 130 годишнината на СУ не може да бъде еднократен юбилеен акт. Той е част от цялостната дейност за възвръщане на водещата роля на Софийския университет в обществения и културен живот на страната. Духовността е важна и нейното пренебрегване за сметка на материалното води до тежки последствия за развитието на индивида, междучовешките отношения и от там на цялото общество. Бездуховният човек колкото и да е осигурен материално не е щастлив човек”, заяви ректорът на университета.

Проф. Герджиков коментира и напрежението, което предизвика рекламния клип на студентската телевизия „Алма Матер” като подчерта, че критиката на обществеността и медиите и била основателна.

„Естетиката и посланието му не съответстваха на академичния стил, който обществото очаква от университета. Ние приемаме тази справедлива критика и се извиняваме за допуснатата грешка. Тези завишени изисквания към Софийския университет означават, че обществото си дава сметка, че университетът е над пошлостта, стремежа към самоцелна слава и несериозно третиране на важните теми”, коментира още той и добави, че целта на висшето училище е да се отвори към обществото като една от най-важните културни и научни институции на България и да се опита да промени обществения климат, в който се губят ценностите.

За втори път студенти на СУ организират конференция по химия и фармация

Студенти от Факултета по химия и фармация (ФХФ) на СУ "Свети Климент Охридски" организират за втори път Национална студентска конференц...

На церемонията присъства зам.-кметът по културата на Столичната община д-р Тодор Чобанов и вицепрезидентът Илияна Йотова, която връчи на ректора на СУ почетния знак на президента. Тя направи кратка ретроспекция на настоящето и миналото, засягащо развитието и разума на обществото и образованието.

„Днес с един бутон с няколко клика на клавиатурата можем да се свържем с почти всички дори и на другия край на света и сме все по-отчуждени и сами отвсякога, защото само знанието не е достатъчно. И тук е огромната ролята на духовните центрове, на университетите, на Софийския университет. Това е мястото за тези дискусии и място, в което всеки може да потърси и да намери себе си”, подчерта Йотова и добави, че в последните години най-голямата заслуга на университета е, че е успял да се превърне в център на съпротивата срещу отказа от духовност и култура, от образование и просветителство.

Тя подчерта, че във века на информационните технологии и изкуствения интелект още повече нараства необходимостта не просто от човека, а от онзи, който се превръща от хомо сапиенс в хомо спиритус.

„Това е емблемата на Софийския университет, това е завещанието на Свети Климент Охридски с цялостното му дело, творчество и живот. Наш дълг не е само да го изучаваме, но и да го изпълняваме и изследваме”, каза още вицепрезидентът.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално