X
 
 

Софийският университет чества 130 г. от създаването си

594 1
photo of Софийският университет чества 130 г. от създаването си
Софийският университет „Св. Климент Охридски” навършва 130 години от създаването си и отбеляза своя патронен празник. По този случай академичният съвет на най-старото висше училище поднесе цветя на паметника на своя патрон Св. Климент Охридски, а на церемония, която се проведе в Аулата, бяха наградени преподаватели и студенти за постигнати успехи, предаде БГНЕС.

„Такъв е Софийският университет след 130 години развитие. Той е най-старият и най-голям университет в България, предлагащ висококачествено образование и даващ най-високи научни резултати. 130 години празнува и българското висшето образование”, каза по време на откриването на церемонията ректорът на университета проф. Анастас Герджиков.

Софийският университет празнува в деня на свети Климент Охридски

На 25 ноември 2018 г. Софийският университет „Свети Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник с академично тържес...

Той подчерта, че университетът се разполага в 18 сгради, обхваща и множество факултети и 3 департамента, центрове и обслужващи звена, но той е най-голям не заради това, а заради факта, че той предлага обучение в 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски програми. В него получават образованието си 21 000 студенти във всички образователни направления, от които 1200 чуждестранни.

„Софийският университет е университетът с главна буква и защо когато кажем университетът, всеки българин знае за кой университет говорим. Ние се гордеем с това”, добави ректорът. Той уточни, че кулминацията на празненствата ще бъде на 08.12, която дата преди да стане празник на студентите, е била ден на патрона на висшето училище и това е рождената дата на университета. На 8.12.1988 г. Народното събрание приема закон за преобразуване на висшият педагогически курс към първата мъжка гимназия във висше училище. Празникът ще бъде отбелязан с концерт в Народния театър.

„Честването на 130 годишнината на СУ не може да бъде еднократен юбилеен акт. Той е част от цялостната дейност за възвръщане на водещата роля на Софийския университет в обществения и културен живот на страната. Духовността е важна и нейното пренебрегване за сметка на материалното води до тежки последствия за развитието на индивида, междучовешките отношения и от там на цялото общество. Бездуховният човек колкото и да е осигурен материално не е щастлив човек”, заяви ректорът на университета.

Проф. Герджиков коментира и напрежението, което предизвика рекламния клип на студентската телевизия „Алма Матер” като подчерта, че критиката на обществеността и медиите и била основателна.

„Естетиката и посланието му не съответстваха на академичния стил, който обществото очаква от университета. Ние приемаме тази справедлива критика и се извиняваме за допуснатата грешка. Тези завишени изисквания към Софийския университет означават, че обществото си дава сметка, че университетът е над пошлостта, стремежа към самоцелна слава и несериозно третиране на важните теми”, коментира още той и добави, че целта на висшето училище е да се отвори към обществото като една от най-важните културни и научни институции на България и да се опита да промени обществения климат, в който се губят ценностите.

За втори път студенти на СУ организират конференция по химия и фармация

Студенти от Факултета по химия и фармация (ФХФ) на СУ "Свети Климент Охридски" организират за втори път Национална студентска конференц...

На церемонията присъства зам.-кметът по културата на Столичната община д-р Тодор Чобанов и вицепрезидентът Илияна Йотова, която връчи на ректора на СУ почетния знак на президента. Тя направи кратка ретроспекция на настоящето и миналото, засягащо развитието и разума на обществото и образованието.

„Днес с един бутон с няколко клика на клавиатурата можем да се свържем с почти всички дори и на другия край на света и сме все по-отчуждени и сами отвсякога, защото само знанието не е достатъчно. И тук е огромната ролята на духовните центрове, на университетите, на Софийския университет. Това е мястото за тези дискусии и място, в което всеки може да потърси и да намери себе си”, подчерта Йотова и добави, че в последните години най-голямата заслуга на университета е, че е успял да се превърне в център на съпротивата срещу отказа от духовност и култура, от образование и просветителство.

Тя подчерта, че във века на информационните технологии и изкуствения интелект още повече нараства необходимостта не просто от човека, а от онзи, който се превръща от хомо сапиенс в хомо спиритус.

„Това е емблемата на Софийския университет, това е завещанието на Свети Климент Охридски с цялостното му дело, творчество и живот. Наш дълг не е само да го изучаваме, но и да го изпълняваме и изследваме”, каза още вицепрезидентът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • пкс  1 пкс преди 2 месеца Профил на трол?
    по-случай случката су ще раздаде на символични цени и без грам обучение пкс от 1 до 5 на всички желаещи учители за обогатяване на личните колекции и по този начин ще запази създадената традиция за раздаване на пкс на килограм.тези книжки издадени от су също могат да се ползват и като заместител на тоалетно хартия макар и със съмнително к виж още ›› ачество на на символични цени.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално