Според ДАЗД агресията в училище не расте, просто имало повече информация

3157
Според ДАЗД агресията в училище не расте, просто имало повече информация
Снимка: БГНЕС

Случаите на агресия в училище не зачестяват, просто е било вдигнато "булото" върху тези институции, обяви на прескоференция в Благоевград Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

По думите на Кънева всъщност досега най-малко сигнали за насилие се подавали от образователните институции, а там децата прекарват най-много време от живота си. Само от 1 юни 2016 до 1 юни 2017 година Държавна агенция за закрила на детето е работила по 25 000 преписки, реализирала е близо 300 проверки, а 5 цифрен е броят на консултациите, които били осъществени чрез националната телефонна линия за деца.

Експерт: Когато говорим за агресията е много важно да говорим за "ние"

"Когато говорим за агресията е много важно да говорим за „ние”, а не кой не си е свършил работата. Насилието над деца и меж...

За периода 1 юни 2016 – 1 юни 2017 статистически цифрите на насилие, но не само в училищата, са по-високи, но според Кънева това не е защото има увеличение в броя на случаите, а защото от ДАЗД са положили много усилия да дефинират по-добре какво е "насилие", информира Агенция "Фокус".

Заместник-директорът на агенцията д-р Валентин Димитров също коментира темата за агресията в училище, като каза, че тя може да се проявява в различни форми и това, което се случва към момента, е, че институциите и медиите я отразяват едва след като се е случила. Той отбеляза, че в тази връзка от държавната агенция имат два основни аспекта за овладяване на агресията. „Едното е превенция на самата агресия още вътре в училище и обхващане на сигналите, но и възпитание на хората, които участват в процеса на съобщаване за риск от агресия“, обясни д-р Димитров.

ДАЗД е провела редица срещи с всички ведомства, които имат пряко отношение към децата и по-специално Министерство на младежта и спорта и Министерство на образованието и науката. В резултат са постигнати изводите, че агресията трябва да се трансформира в нещо, което да е креативно. Димитров допълни, че ако това се случи, агресията няма да избуява във форма на насилие, а в спорт, създаване на театрални групи, във възпитание на децата. Той приветства идеята да има видеокамери в училищата, но само ако това се случва по английския модел, където видоенаблюдението е разположено в така наречените "точки на съприкосновение", където е възможно да има риск за детето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование