Столична гимназия разкрива паралелка за дуално обучение заедно с "Топлофикация"

2784
Столична гимназия разкрива паралелка за дуално обучение заедно с "Топлофикация"
Снимка: БГНЕС

Разкриваме паралелка за дуално обучение в две специалности „Топлоенергетика“ и „Топлотехника“, съвместно с „Топлофикация София“. Това каза инж. Таньо Стойчев, директор на ПГТЕ „Хенри Форд“ във връзка с откриването на паралелка за дуално образование за подготовка на кадри, които да бъдат подготвени да работят в ТЕЦ-овете на „Топлофикация“.

„Паралелката не е нова за училището, новостта е формата на обучение – дуална. Тоест обучение чрез работа. До преди 7-8 години в Професионална гимназия „Хенри Форд“ съществуваше прием по специалността „Топлоенергетика“. Сега желаем да възстановим този прием както по отношение на „Топлотехника“ в дуална форма на обучение, така и по отношение на „Топлоенергетиката““, обясни инж. Стойчев.

Готвят трудови договори за ученици

Да се създаде специален трудов договор за ученици, които учат в дуална форма на обучение. Около това предложение са се обединили всички...

Той обърна внимание, че в ТЕЦ-овете на територията на град София се работи със съвременни агрегати, които са свързани с когенарация, производство на електроенергия, придобиването на квалификация за управлението на енергийни блокове, което е много важно.

„Всичко това е възможно да бъде постигнато в рамките на учебния процес, съответно успешното полагане на държавните изпити по теория и практика и придобиването на тази квалификация. Професията е изключително перспективна и добре заплатена. От тази гледна точка бихме желали да обърнем внимание на младите хора, че имат реален шанс за една добра професионална реализация“, добави той.

„Дуалната форма на обучение дава възможност още в рамките на обучението в училище ученикът след завършване на 10 клас, първия гимназиален етап, да може да подпише трудов договор и съответно в 11 клас – два дни, в 12 клас – 3 дни, той да бъде работник на фирмата и да получава възнаграждение. Другото интересно по отношение на дуалната форма на обучение е, че през целия първи гимназиален етап - 8,9 и 10 клас, ученикът ще получава ежемесечна стипендия в размер на 60 лв., което е характерно единствено за тази форма на обучение“, каза още инж. Таньо Стойчев, цитиран от Фокус.

Той уточни, че в едната специалност в паралелката - „Топлотехника“, ще имат възможност да се обучават между 13 и 15 ученици. Тези ученици ще се обучават в направлението топлинна, хладилна, вентилационна и климатична техника. Другата специалност „Топлоенергетика“ е предназначена за придобиването на най-високата квалификация – оператор на енергиен блок. Паралелката ще бъде с минимум 13 души във всяка специалност, като може да достигне до 15 души. „Очакваме, че интересът към тези две специалности ще бъде голям и затова не сме си позволи лукса да разширяваме приема, тъй като е свързан все пак и с осигуряване на работни места и подписването на договори с фирмите потребители, тоест с „Топлофикация София“, коментира инж. Стойчев.

В момента в 20 професионални гимназии у нас има дуално обучение

В момента в 20 професионални гимназии у нас има дуално обучение, колко още ще се включат зависи от заявките, а ще отворим през 2017 г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование