Такева поиска учителските заплати да бъдат увеличени по-рано - през октомври

6034
Такева поиска учителските заплати да бъдат увеличени по-рано - през октомври
Снимка: БГНЕС

Планираното увеличение на учителските заплати да се измести от януари 2019 за октомври тази година. Това поиска председателят на учителския синдикат Янка Такева по време на 21-та церемония по връчването на наградите „Учител на годината“ в София.

„Тази година ще се пенсионират 4200 учители и за да може да се мотивират младите хора да влязат в образователната система, още от октомври правителството трябва да отпусне около 93 млн. лева от тези, които ни е предвидило в бюджет 2019. Смятам, че министърът на финансите и министър-председателят ще се съгласят и ги моля. Това увеличение не е по-малко от 18% като имам предвид, че в бюджет 2019 са заложени 362 млн. лева за увеличаването на заплатите в средното образование“, коментира Такева.

Тя добави, че средната възраст на българския учител е 52-55 години като целта е системата да бъде кадрово обезпечена с добре подготвени кадри и трябва да се преодолее феминизацията в професията, предаде БГНЕС.

Такева допълни, че миналата година са влезли около 3500 млади учители в системата, като надеждата й е и тази година да влязат толкова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че през последните години Столичната община е инвестирала над 360 млн. лева в образователна инфраструктура, строителство и модернизация на училища и детски градини.

„В момента строим нова сграда на Първа английска езикова гимназия и 112 основно училище. Тази есен ще открием учебната година с нови 16 класни стаи. Започваме нова спортна зала. Строим три нови детски градини в Красно село, Витоша и Младост. Това лято предстои цялостна и пълна модернизация на 17 училища и детски градини със средства по ОП „Региони в растеж“, обяви Фандъкова.

По време на церемонията по връчването на приза „Учител на годината“ бяха наградени 27 преподаватели и директори в училища и детски градини в 10 направления.

Сред тях е и Елиза Петрова, която е старши учител в училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“. Тя каза, че наградата е оценка за безсънните й нощи и я задължава да работи още по-усърдно.

„Много е достойно да си учител стига така да го усещаш. Вярвам, че заплатите ще се повишат и затова работят всички институции и синдикати. А за да има доверие в българския учител всички трябва да се обединим и да си вярваме“, категорична е Петрова.

По време на церемонията бяха връчени награди и на останалите 47 учители, които получиха специалната награда на председателя на Синдиката на българските учители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com