Трима ученици ще представят България в европейския конкурс за млади учени

2422
Трима ученици ще представят България в европейския конкурс за млади учени
Снимка: IStock/Guliver

Единадесетокласникът Стивън Огнянов от СМГ „П. Хилендарски“ в София, Радостин Чолаков (10 клас) от МГ “Акад. Кирил Попов” в Пловдив и Петър Жотев (11 клас) от СМГ „П. Хилендарски“ са тазгодишните победители в конкурса „Млади таланти“ на МОН. Първенците ще представят страната ни в Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение. Младите изследователи получиха грамоти и награди от по 1500 лева.

Проектът на Стивън Огнянов в областта на математиката представя нови формули за двудиагоналното разлагане на матрици. Проектът на Радостин Чолаков е в областта на информатиката – за прилагане на архитектури за дълбоко обучение върху таблични данни. Изследването в областта на биологията на Петър Жотев е свързано с възможността за избор на пола при бозайници, отглеждани като селскостопански животни.

„Радвайте се на вашите резултати и помнете, че това, което правите днес ще има продължение в бъдеще“, каза на победителите заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя специално благодари на научните ръководители, учители и родители, които са провокирали у младите хора интереса към науката и ги подкрепят.

„ Ще имате възможност да се развивате навсякъде по света, но се върнете тук в България, за да сътворявате своите мечти. Не се притеснявайте от предизвикателства. Вие сте сред най-добрите. Носете с гордост вашите отличия“, пожела заместник-министърът на наградените ученици.

Други трима млади изследователи получиха поощрителни награди и по 1 000 лева.

Това са Демира Недева (9 клас) от МГ “Акад. Кирил Попов”, дебютантите седмокласници в конкурса Розанна Мишева и Антони Георгиев от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново и Любомир Ненов (10 клас) от 9 Френска Езикова Гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Техните интереси са в областта на математиката, биологията и информатиката.

Три изследователски разработки получават право да представят страната ни на Европейското младежко научно изложение “EXPO Science Europe 2022 г.“ в град Сучева, Румъния през юли. Проектите в областта на информатиката, екологията и биологията са на Габриела Чавгова от пловдивската МГ „Акад. Кирил Попов“, Георги Праматаров-студент СУ „Св. Кл. Охридски“, и Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от Обединен детски комплекс в Силистра.

Журито присъди и допълнителни награди за десетокласниците от Пловдив Мартин Щилянов и Петър Желев, които ще се включат в лятната изследователска школа на УчИМИ – БАН.

„Млади таланти“ е една от инициативите на Министерството на образованието и науката за подпомагане и насърчаване на младите хора да правят научни изследвания. Участниците подготвят научноизследователски и иновационни проекти в областта на биологията, химията, информатиката, инженерните науки, материалознанието, математиката, медицината, физиката, социални и хуманитарни науки и екология..

Тази година кандидатстваха 37 проекта с над 55 участници, като след първи етап от журирането до събеседване бяха допуснати 26 проекта от цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com