Увеличиха броя на извинените отсъствия по семейни причини в забавачките

28970
Увеличиха броя на извинените отсъствия по семейни причини в забавачките
Снимка: БГНЕС

Отсъствията на децата от подготвителните групи – 5 и 6-годишните, по семейни причини ще бъдат увеличени от 10 на 20 за настоящата учебна 2020/2021 г. Това става с преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 5 за предучилищното образование, обнародвани в Държавен вестник на 2 октомври, пише Монитор.

Отсъствия на малчуганите в задължителна предучилищна възраст по семейни причини са допустими след писмено уведомяване от родителите в срок, който е определен с правилника за дейността на детската градина или училището, в което хлапето се обучава.

До 20 дни увеличават броя на отсъствията за деца от градини

Очаква се дните за отсъствие от детските градини тази година по уважителни причини да бъдат увеличени от 10 на 20. Причината - коронави...

С промените в наредбата се дава възможност при извънредни обстоятелства, когато детските градини бъдат затворени, след заповед на образователния министър да се осъществява педагогическо взаимодействие от разстояние в електронна среда. Това ще става с участието на родителите чрез средствата за информационни и комуникационни технологии. Онлайн заниманията обаче не трябва да бъдат повече от 30 минути на ден.

През настоящата учебна година процедурата за преминаване в самостоятелна форма на обучение също е улеснена. В предходните и заключителни разпоредби е посочено, родителите трябва да подадат заявление до детската градина или училището, в което се обучават от първо до пето число всеки месец, ако искат да обучават хлапето от вкъщи. В него те трябва да декларират, че могат да гарантират подходяща среда за учене чрез игра и да посочат списък на избраните познавателни книги и помагала. Тази година те няма да бъдат задължени да разработват учебните планове, по които ще обучават децата.

За най-малките ситуацията е по-различна. След като и 4-годишните трябва да бъдат обхванати в задължителна предучилищна до началото на учебната 2023/2023 в първа група могат да отсъстват, а за втора посещението е задължително само ако дадена община е обхванала всички 4-годишни. Те обаче са много малко. В столицата и всички други общини, в които не са осигурили място в забавачките за всички 4-годишни, за децата в първа и втора група се пишат отсъствия, но след това те се извиняват по служебен път. За целта родителите отново трябва да занесат бележка за причината за отсъствията. Ограничение за молбите по семейни причини в първа и втора група няма, обясни директорката на столичната 99ДГ „Брезичка“ Иванка Харбалиева. Ако хлапето обаче е било болно, освен декларация родителите трябва да представят медицински бележки, че е оздравяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com